Arborarea drapelului național în Baza Camp Castor din Gao, Mali

Militarii din detașamentul precursor al „Carpathian Pumas” au asistat la arborarea drapelului național în Baza Camp Castor din Gao, Mali, conform blogului MApN.

Militarii din detașamentul precursor vor pune la punct detaliile administrative necesare introducerii în teatrul de operații a piloților și tehnicienilor ce vor opera cele patru elicoptere IAR-330 Puma.

Militarii români își vor începe misiunea la mijlocul lunii octombrie. Ei vor executa misiuni de transport materiale și personal, evacuare medicală, recunoaștere, supravegherea căilor de comunicații rutiere etc.

Canada a anunțat că va  pune la dispoziția militarilor români patru zboruri cu aeronava C-17 pentru transportul oamenilor și echipamentelor în Mali.

Operația din Mali este a cincea misiune externă a forțelor aeriene române, dar și una dintre cele mai periculoase.

În cei șase ani de misiune, aproape 180 de membri ai trupelor ONU au fost uciși. Situația de securitate în Mali s-a înrăutățit în ultimii ani din cauza creșterii numărului de atacuri ale grupurilor islamiste asociate cu grupările teroriste Al-Qaeda și Stat Islamic asupra forțelor guvernamentale și ONU.

MINUSMA a început pe 25 aprilie 2013, sub Rezoluția 2100 a Consiliului de securitate, având principala misiune stabilizarea țării după Rebeliunea tuaregilor din anul 2012, când insurgenții din nord, printre care și o grupare Al-Qaeda,  au preluat controlul regiunilor Gao, Kidal și Timbuktu, care reprezintă doua treimi din suprafața țării, cu doar 10% din populație.

În prezent, personalul ONU din Mali numără 15.500 de oameni, din peste 50 de state, dintre care 11.680 sunt militari și 1770 polițiști, ceilalți fiind civili, ofițeri de stat major sau voluntari. Bugetul misiunii ONU este de aproximativ un milliard de dolari pe an.

 

Sursă foto: https://www.armataromaniei.ro/blog

 

Citește și:

Detașamentul precursor al „Carpathian Pumas” va pleca în perioada următoare în misiunea ONU din Mali

Lasă un răspuns