Cehia va cumpăra 12 elicoptere pentru forțele armate

Cehia va cumpăra 12 elicoptere UH-1Y VENOM și AH-1Z VIPER de la firma americană Bell, conform unui anunț al firmei, confirmat de adjunctul ministrului ceh al apărării, Jakub Landovsky.

Dacă contractul va fi semnat până la finalul anului, elicopterele ar putea să intre în dotarea armatei cehe începând cu anul 2023. Achiziția ar putea costa în jur de 600 de milioane de dolari.

Cele două tipuri de elicoptere sunt de atac și multirol, folosite de infanteria marină americană.

Și România anunțase acum câțiva ani că va cumpăra elicoptere pentru forțele terestre, dar se pare că proiectul a fost pus la conservare, ca mai toate deciziile de înzestrare pentru armata română.

Toate țările de pe lângă noi, inclusiv Albania,  Ungaria și Serbia, se dotează cu elicoptere moderne, pentru a face față provocărilor de securitate.

Politicienii noștri recunosc pe de-o parte că sunt probleme de securitate în zonă, dar pe de altă parte au reușit performanța să blocheze toate programele de înzestrare.

România are ambiții mari privind achiziția de elicoptere, dorind să cumpere 24 de atac și alte 21 multirol, dar dacă la începutul anului 2018 ministrul Fifor anunța ca sigură achiziția de la compania Bell, în același an, același ministru s-a răzgândit fără a oferi argumente spunând că se analizează ofertele și de la alte companii: Airbus, respectiv Sikorski, deținută de Lockheed Martin.

Actualul ministru al apărării, Gabriel Leș, declara prin februarie că încă nu are cerințele operaționale de la forțele aeriene pentru achiziția de elicoptere, chiar dacă acestea ar fi fost, de fapt, pentru forțele terestre.

Până când politicienii noștri se vor lămuri ce categorie de forțe are nevoie de elicoptere, câte și de la cine, achiziția poate să mai aștepte.

De fapt, în acest moment toate achizițiile sunt blocate sau suspendate din diferite motive.

 

Sursă foto: facebook Bellflight

Lasă un răspuns