Detașamentul precursor al „Carpathian Pumas” va pleca în perioada următoare în misiunea ONU din Mali

Detașamentul precursor al „Carpathian Pumas” va pleca în perioada următoare în misiunea ONU din Mali, una dintre cele mai periculoase misiuni ale forțelor aeriene.

Astăzi are loc ceremonia de plecare în Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), pentru cei aproximativ 120 de membri ai detașamentul românesc, care vor opera patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM.

Chiar dacă detașamentul precursor va pleca în zilele următoare, militarii români își vor începe misiunea la mijlocul lunii octombrie. Aviatorii români vor executa misiuni de transport materiale și personal, evacuare medicală, recunoaștere, supravegherea căilor de comunicații rutiere etc.

Canada a anunțat că va  pune la dispoziția militarilor români patru zboruri cu aeronava C-17 pentru transportul oamenilor și echipamentelor în Mali.

Canadienii acționează în Mali cu elicoptere de atac și de transport

Conform paginii misiunii militarilor canadieni,  care sunt desfășurați în Mali din iulie, anul trecut, cei 250 de militari acționează acum cu trei elicoptere CH-147F Chinook și cinci elicoptere CH-146 Griffon.

Ei explică foarte clar că principala misiune a elicopterelor multirol Griffon este aceea de escortă armată a celor de transport, dar acestea pot acționa și în alte misiuni, la cerința personalului ONU din Mali.

Până acum, forțele canadiene au efectuat nouă evacuări medicale, au transportat peste 5.800 de pasageri și peste 160 de tone de materiale.

Rămâne întrebarea de ce militarii noștri nu vor avea și elicoptere de atac. Chiar dacă piloții români vor zbura la altitudini mari, pentru a nu fi în raza armamentului ușor, ei vor fi vulnerabili la rachete și pe timpul aterizărilor și decolărilor.

Operația din Mali este a cincea misiune externă a forțelor aeriene române, dar și una dintre cele mai periculoase.

În cei șase ani de misiune, aproape 180 de membri ai trupelor ONU au fost uciși. Situația de securitate în Mali s-a înrăutățit în ultimii ani din cauza creșterii numărului de atacuri ale grupurilor islamiste asociate cu grupările teroriste Al-Qaeda și Stat Islamic asupra forțelor guvernamentale și ONU.

MINUSMA a început pe 25 aprilie 2013, sub Rezoluția 2100 a Consiliului de securitate, având principala misiune stabilizarea țării după Rebeliunea tuaregilor din anul 2012, când insurgenții din nord, printre care și o grupare Al-Qaeda,  au preluat controlul regiunilor Gao, Kidal și Timbuktu, care reprezintă doua treimi din suprafața țării, cu doar 10% din populație.

În prezent, personalul ONU din Mali numără 15.500 de oameni, din peste 50 de state, dintre care 11.680 sunt militari și 1770 polițiști, ceilalți fiind civili, ofițeri de stat major sau voluntari. Bugetul misiunii ONU este de aproximativ un milliard de dolari pe an.

 

Sursa foto: facebook forțele aeriene române

Lasă un răspuns