Coaliția SUA împotriva Iranului, subțire rău

Coaliția SUA împotriva Iranului, subțire rău. Intenția SUA de a strânge o coaliție internațională puternică în Golful Persic pentru contracararea acțiunilor ostile iraniene a eșuat.

Singurii care s-au alăturat, după multe ezitări, au fost britanicii, fiind cumva forțați s-o facă pentru a ascunde eșecul capturării unui petrolier de către forțele paramilitare iraniene Gardienii revoluției. Și așa, participarea marinei Marii Britanii este mai degrabă una simbolică, având doar un distrugător și o fregată care va fi retrasă la finalul lunii.

Israelul a anunțat că va furniza doar informații, deoarece participarea cu nave militare ar inflama și mai mult situația și ar putea uni toate țările arabe din regiune împotriva SUA.

Marii absenți sunt aliații europeni, precum Germania, Franța, Spania, Italia, țările arabe din zonă precum Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite și partenerii regionali Japonia și Coreea de Sud.

SUA au în zonă o grupare militară formată de portavionul USS Abraham Lincoln, nava de asalt USS Boxer care este un portavion de dimensiuni mai mici, un crucișător, patru distrugătoare și alte nave de sprijin.

La acestea se adaugă bombardiere strategice și avioane F-22 staționate în țările arabe din zonă.

Este o forță de lovire impresionantă, dacă ne gândim doar la faptul că americanii dispun de peste 100 de avioane de vânătoare și pot lansa câteva sute de rachete Tomahawk.

Cu toate acestea se poate observa că disputele economice cu aliații și declarațiile controversate ale președintelui Donald Trump au izolat America pe plan internațional și dacă nu se va schimba ceva, această falie se va accentua.

 

Sursă foto: US Navy

Lasă un răspuns