Milităria, un fel de BAU-BAU pentru polițiști

Milităria, un fel de BAU-BAU pentru polițiști. Ministrul interimar al afacerilor interne, Mihai Fifor, a amenințat că sunt discuții pentru remilitarizarea ministerului, pe fondul unor scandaluri publice determinate de grave erori de procedură ale polițiștilor, dezbătute intens de presă în ultima vreme.

Măsura ar afecta în primul rând Poliția și Poliția de frontieră, celelalte structuri principale, precum IGSU și Jandarmeria fiind deja militarizate.

Vorbind în termeni militari, poliția română a pierdut războaiele cu traficanții de droguri și de persoane, cu evazioniștii sau cei care nu respectă regulile de circulație.

Bineînțeles, declarația ministrului Fifor este doar un subiect de rumegat pentru presă, prin care politicienii vor să câștige ceva timp pentru a-și recalibra mesajul public. Dacă aceiași oameni schimbă uniforma de polițist cu una militară, asta nu-i face cu nimic mai profesioniști.

În schimb, dacă poliția ar fi remilitarizată, personalul acesteia ar avea numai de suferit. În acest moment, polițiștii au plătite orele suplimentare, au salarii de bază și sporuri mai mari decât militarii.

Polițiștii au obținut, de-a lungul anilor, o serie de avantaje în fața militarilor, în pricipal datorită presiunilor realizate de structurile de sindicat pe lângă oamenii politici.

În comparație, militarii nu au voie să aibă sindicat, nu au o voce care să le ceară drepturile, iar prin educație resping ideea de a se plânge de ceva. În cutuma militară, șeful armatei, militarul cu cea mai mare autoritate, cerea politicienilor respectarea drepturilor militarilor și tratarea lor de pe poziții egale cu celelalte instituții de forță, dar de ceva vreme șefii armatei sunt tot mai rar auziți în spațiul public.

 

Sursă foto: mai.gov.ro

Lasă un răspuns