Aproape 40 la sută din investiții au mers la apărare. Cât de bun este armamentul cumpărat de militari?

Aproape 40 la sută din investiții au mers la apărare. Cât de bun este armamentul cumpărat de militari? În ultimii trei ani, aproape 40 la sută din banii pentru investiții ai României au fost cheltuiți pentru înzestrarea forțelor armate. Pe lângă cheltuielile curente, haideți să vedem ce armament esențial a fost cumpărat și cât de bun este acesta.

Vedeta absolută a investițiilor în armament este sistemul de rachete Patriot.

La finalul anului 2017, MApN a contractat șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT și echipamentele logistice aferente, în valoare totală de circa 4 miliarde euro.

Curios este faptul că în primă fază se vorbea de achiziția doar a trei sisteme. Alt lucru care iese în evidență este și faptul că pentru prima dată s-a luat decizia ca forțele terestre să fie dotate cu sisteme de apărare anti-aeriană cu bătaie mare. Asta în cazul în care nu se observă o dislocare a unei mari unități, independent, în vre-un teatru de operații unde ar avea nevoie de protecție împotriva aviației și rachetelor balistice.

Vorbim de forțele terestre române care nu au nici măcar echipamentele esențiale modernizate, precum pușca de asalt, transportoare, tancuri, artilerie auto-propulsată, camioane și lista este lungă.

Apărarea anti-aeriană a teritoriului național este atributul forțelor aeriene, așa că pe teritoriul național toate sistemele vor fi coordonate de către acestea. Forțele terestre vor putea utiliza propriile sisteme Patriot în misiuni externe, sau le pot subordona forțelor aeriene.

Aici trebuie amintit că forțele terestre nu au în acest moment sisteme moderne de apărare anti-aeriene cu bătaie mică necesare pentru apărarea trupelor.

Cât de bun este sistemul Patriot?

Sistemul anti-aerian cu bătaie mare Patriot a fost testat cu succes în luptă împotriva aviației și rachetelor balistice în ultimele decenii, dar în condițiile actuale ale câmpului de luptă, are limitări serioase.

În primul rând este ineficient împotriva rachetelor de croazieră și a celor hipersonice, aflate deja în dotarea armatelor Rusiei și Chinei. Sistemul nu a fost testat încă, dar experții spun că va avea limitări în actuala configurație, împotriva avioanelor de generație a 5-a, invizibile pe radar. Forțele aeriene ruse vor începe dotarea, începând cu anul acesta, cu astfel de aparate.

Putea fi și o variantă mai bună?

Când ai patru miliarde de euro de cheltuit pentru creșterea apărării anti-aeriene, ai și variante credibile.

Din punctul meu de vedere, o variantă bună ar fi fost dacă se rămânea la prima decizie, de achiziție doar a trei sisteme Patriot pentru forțele aeriene, iar de restul de bani se achiziționa o escadrilă de 20 de aparate de avioane F-35.

Aparatele F-35, cu ultimele modernizări, pot distruge atât rachetele balistice, cât și pe cele de croazieră. Pot fi folosite împotriva aviației inamice, pot participa la misiuni de poliție aeriană, pot sprijini trupele la sol sau executa misiuni de cercetare.

Acum, în lipsă de bani, nu se știe când se va achiziționa a doua escadrilă și ea va fi compusă, cel mai probabil, tot din avioane F-16. În aceste condiții, forțele aeriene vor beneficia de un avion modern precum F-35 peste patru decenii, când vor ieși din uz avioanele F-16.

Un alt sistem de rachete contractat de forțele terestre este și HIMARS

MApN a semnat un contract de achiziție a trei sisteme, cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, de Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS, în valoare totală de aproape un miliard de euro.

Acest sistem este o bună investiție deoarece poate să asigure sprijinul de luptă al forțelor pe o distanță de până la 400 de km. Deja au apărut știri că specialiștii fabricii lucrează la modernizarea rachetelor pentru a le mări bătaia, ceea ce va face și mai eficientă folosirea lui în luptă.

Al treilea contract a mers tot la forțele terestre, fiind vorba de transportoare Piranha 5.

MApN a semnat un contract pentru cumpărarea a 227 transportoare blindate pentru trupe 8×8 Piranha 5 și a suportului logistic, în valoare totală de aproape un miliard de euro. Acestea vor fi folosite pentru dotarea unei brigăzi mecanizate și completarea brigăzii mecanizate cu sediul comandamentului la Craiova. Deoarece s-a optat pentru o variantă puternic înarmată, cu tun de 30 mm, dar și cu grad de protecție sporită, aceasta nu este și amfibie, din cauza greutății.

Transportorul în sine este foarte bun, dar se pare că asamblarea sistemelor de foc și comunicație este o provocare și sunt întârzieri în livrarea primelor vehicule.

Dacă la varianta actuală se adaugă și sisteme de rachete anti-tanc, transportorul va face diferența în viitoarele bătălii. Pe viitor, forțele terestre ar trebui să achiziționeze și sisteme de poduri mobile pentru aceste transportoare, pentru a le mări mobilitatea.

Principala problemă a acestui program este că nu are continuitatea pentru înzestrarea cu transportoare blindate pentru toate unitățile forțelor terestre și a regimentului de infanterie marină. În acest moment nimeni nu știe cu ce vor fi dotate și celelalte brigăzi mecanizate, de vânători de munte, ISR sau regimentul de infanterie marină.

Sursă foto: youtube.com

One Comment

  1. Amatori

Lasă un răspuns