În viitor vom cumpăra armament chinezesc

În viitor vom cumpăra armament chinezesc. Gândiți-vă că acum 10 ani nimeni nu ar fi crezut că o companie chinezească va fi lider în telecomunicații, dar în prezent multe armate NATO, printre care și cea română, au calculatoare și alte echipamente de telecomunicații fabricate de firme chinezești.

Se pare că același trand se manifestă și în sectorul apărării.

În primele 20 de companii cu cele mai mari venituri din apărare în anul 2018, se regăsesc deja șapte firme chinezești, pe lângă opt americane, două franțuzești și câte una din Marea Britanie, Rusia și Italia, conform defensenews.com.

E drept că pe primele patru poziții, funcție de venitul din vânzările de armament, sunt companiile americane Lockheed Martin (50 mld. dolari), Boeing (34 mld. dolari), Northrop Grumman și Raytheon cu câte 25 mld. dolari fiecare.

Companiile americane au încă avantajul unor exporturi solide în toate colțurile lumii, dar ambițiile Chinei sunt destul de mari și în viitorul apropiat armamentul chinezesc va pătrunde pe tot mai multe piețe.

Prima companie chinezească, Aviation Industry Corporation of China, este pe locul cinci, cu un venit din apărare de aproape 25 mld. de dolari. Celelalte șase, China Aerospace Science and Industry Corporation, China South Industries Group Corporation, China Electronics Technology Group, China Shipbuilding Industry Corporation și China Aerospace Science and Technology Corporation au venituri din vânzări de armament între 8 și 14 mld. dolari.

În această luptă, Europa contează foarte puțin și doar câteva companii reușesc să țină pasul: BAE Systems (24 mld. dolari), Airbus (13 mld. dolari), Leonardo și Thales, fiecare cu câte 9 mld dolari.

Singura companie rusească intrată în acest select clasament este firma Almaz-Antey, care produce, printre altele, și sistemele de rachete anti-aeriene S-400, cu venituri din vânzări de armament de peste 9 mld. dolari.

China este pe un val ascendent privind dezvoltarea capabilităților militare și este pe punctul de a depăși Rusia ca și putere militară. În unele domenii, precum rachetele, forțele aeriene și forțele navale, ambițiile Chinei sunt foarte mari. Are în construcție două portavioane, a introdus în unitățile operative avionul de generația a 5-a și este în fața Americii în ceea ce privește dezvoltarea rachetelor hipersonice.

În acest moment, țările europene dezvoltate sunt mult rămase în urmă, firmele americane fiind singurele care domină piața mondială, dar vom vedea pentru cât timp.

Președintele Donald Trump a atras în mai multe rânduri atenția că firmele chinezești fură tehnologie americană, în speial în domeniile de vârf, lucru care va afecta dominația americană în acest sector.

Lasă un răspuns