După F-16, Bulgaria vrea să cumpere și transportoare blindate

După F-16, Bulgaria vrea să cumpere și transportoare blindate. Țara vecină vine tare din urmă, și după decizia de-a cumpăra opt avioane noi F-16 pentru aproape un miliard de euro, militarii bulgari vor să lanseze o achiziție pentru a cumpăra 150 de transportoare blindate, necesare unei brigăzi, pentru aproape 700 de milioane de euro.

Ministrul bulgar al apărării a declarat că este interesat în produsele firmelor europene: ARTEC din Germania, Patria  din Finlanda, Nexter Group din Franța și MOWAG din Elveția.

Și România și-a început înnoirea parcului de transportoare blindate, dar demersul este unul foarte discutabil.

Ne-a trebuit un deceniu să achiziționăm tehnică nouă pentru un singur batalion. În 2007, am cumpărat 31 de Piranha 3, pentru Batalionul 26 Infanterie de la Craiova. Parte dintre acestea au fost și în Afganistan, dar s-a dovedit, într-o primă fază, că erau probleme atât în operarea lor, cât și în asigurarea mentenanței și a trebuit să le repatriem din teatrul de operații. Cele 31 de transportoare au fost completate, în 2017, cu încă 12 vehicule derivate, pe șasiu de Piranha 3.

La începutul lui 2018, s-a semnat un alt contract cu aceeași firmă elvețiană, MOWAG, deținută de americanii de la General Dynamics, pentru 227 de blindate Piranha 5, pentru aproximativ 900 milioane de euro, necesare completării brigăzii cu sediul comandamentului la Craiova și dotării unei alte brigăzi. Dintre acestea, 197 de transportoare ar trebui să fie asamblate în România, la UMB.

Primele vehicule trebuiau să vină la mijlocul lunii ianuarie, dar ministrul apărării a anunțat că sunt probleme de acceptanță ale mașinii și nu a putut spune când vor veni primele blindate.

De altfel, în România sunt și alte programe în întârziere, fiind aproape 18 luni de când nu s-a mai semnat niciun contract de achiziție de tehnică esențială.

 

 

Lasă un răspuns