De ce-ar trebui demis șeful STS

De ce-ar trebui demis șeful STS. Șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, general-locotenent ing. Ionel-Sorinel Vasilca, ar trebui demis dacă nu are onoarea să-și prezinte singur demisia.

Vasilca este militar, cu grad de general-locotenent, are cinci decorații, printre care și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, dar nu are curajul să explice opiniei publice de ce STS nu poate localiza un apel la 112.

De fapt, generalul-locotenent știe că STS folosește o procedură învechită de aflare a locului apelantului la 112, de pe vremea când nu existau telefoane inteligente. Practic, operatorul STS nu face nimic, el primește informațiile de la compania de telefonie, care nu sunt precise deoarece sunt calculate prin triangulație, și le transmite mai departe.

Șefii instituțiilor publice trebuie să folosească inovația și tehnologia aflate la îndemână pentru a-și moderniza infrastructura, mai ales dacă de aceste modernizări depinde viața unor oameni. Nu este normal ca atunci când suferi un accident să fii întrebat de adresă, când există tehnologia pentru aflarea acesteia de către operatorul 112.

Chiar dacă există și o aplicație Apel 112, care dă locația exactă, nu este normal să cadă în sarcina persoanei aflate în mare nevoie să transmită locul unde se află, ci STS ar fi trebuit să-și modernizeze infrastructura pentru a localiza apelanții, mai ales că investițiile ar fi fost minime.

Hotnews prezintă chiar o reacție a Asociației europene a numărului 112: ”Autoritățile române care gestionează 112 au fost reticente ani de zile în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită”.

În cazul acestei tragedii, STS ar fi transmis trei adrese poliției, toate greșite. În aceste condiții, oricine și-a dat seama de ineficiența serviciului 112. Culmea este că se știa de această ineficiență din anul 2014, de la altă tragedie, când s-a prăbușit un avion în Munții Apuseni, dar nu s-a făcut nimic.

La 2 februarie 2014 a avut loc o analiză în CSAT în urma accidentului din Apuseni, iar în declarația de după ședință, Traian Băsescu a afirmat că STS n-ar fi putut face mai mult în acel moment, el putând localiza doar telefoanele fixe, în cazul celor mobile singura informație fiind cea primită de la operatorul de telefonie.

Au mai trecut cinci ani și suntem în aceeași situație.

 

Sursa foto: Digi 24

One Comment

  1. Nu este chiar atât de simplu…
    Citez dintr-un alt articol:
    În România responsabilitatea pentru a impune operatorilor tehnologiile pe care să le implementeze pentru localizarea apelurilor de urgență este la ANCOM, mai exact la președintele ANCOM (cf. OUG 34/2008 art. 20).

    https://3dots.ro/actualitate/sts-localizare-apel-google-gratuit-11959.html

Lasă un răspuns