De ce ezită politicienii britanici să reacționeze împotriva Iranului; câte nave mai are marina regală britanică?

De ce ezită politicienii britanici să reacționeze împotriva Iranului; câte nave mai are marina regală britanică? Marina regală britanică are mai puțin de jumătate din navele avute în anul 2005. Reducerea cheltuielilor militare și a mijloacelor tehnice ridică o provocare în protejarea intereselor economice ale Marii Britanii în diferite zone ale lumii.

Marea Britanie a fost un imperiu clădit de marina comercială, sprijinită de cea militară, cucerind și exploatând zone îndepărtate, dar acele vremuri au apus demult.

În ultimii ani, politicienii din regat s-au luptat între ei în principal pe probleme mărunte interne și au redus cheltuielile militare, ceea ce a făcut ca astăzi numărul de vase al marinei regale britanice să fie la jumătate față de anul 2005. S-a ajuns în situația ca o criză precum cea cu Iranul, când un vas comercial britanic a fost capturat de forțele paramilitare iraniene intitulate Gardienii revoluției, să pună în dificultate Marea Britanie.

Ministrul britanic al apărării a recunoscut că flota militară este prea mică pentru a contracara o amenințare precum cea a Iranului și a cerut deja mai multe fonduri. Marina regală are în zona Golfului Persic o singură fregată și este pe drum un distrugător să o înlocuiască. Cu o singură navă în acea zonă fierbinte este imposibil să asiguri protecția navelor comerciale.

Câte nave militare mai are marina regală britanică

De curând, presa britanică a publicat un răspuns primit de la forțele navale cu numărul exact al navelor marinei regale. Aceasta mai are 85 de nave, dintre care un portavion, șase distrugătoare tipul 45, 13 fregate tipul 23 și 10 submarine nucleare. La acestea se adaugă două nave de asalt, vânătoare de mine, vase de patrulare și alte vase auxiliare.

Politicienii americani doresc formarea unei alianțe militare în regiune pentru a proteja libera circulație a navelor de agresiunea forțelor iraniene, dar țările interesate precum Japonia și Marea Britanie se codesc și doresc mai degrabă o cooperare punctuală cu marina militară a SUA.

De altfel, ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că țara sa va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

 

Sursă foto: royalnavy.mod.uk

Lasă un răspuns