De ce nu-i cred pe politicienii care-i urează pe aviatori de ziua lor

De ce nu-i cred pe politicienii care-i urează pe aviatori de ziua lor.  În urmă cu mai bine de zece ani se ajunsese la concluzia că forțele aeriene au nevoie de două escadrile de avioane multirol noi.

Deoarece politicienii de atunci au spus că vor să decidă ei din ce țară, pentru a trage România anumite foloase politice, niciodată explicate, mai marii aviației au cerut doar ca avioanele, indiferent de tipul lor, să fie noi.

Și alți generali din Statul Major General de atunci au cerut același lucru, după studiile lor un avion vechi era apropiat ca preț de unul nou, mai scump de întreținut, iar un avion nou putea veni cu off-set, cum a făcut Polonia, pentru a ajuta și industria națională de apărare.

Ce s-a întâmplat în acest deceniu a fost o bătaie de joc constantă asupra aviatorilor. Nu s-au mai luat avioane noi, ci unele la fel de vechi ca MiG-urile și nici două escadrile, ci doar trei sferturi de escadrilă, urmând ca, dacă au noroc, anul ăsta să se semneze un contract pentru restul de cinci avioane, care vor veni peste câțiva ani.

După ce toți generalii care au cerut avioane noi au fost înlăturați, inclusiv șeful forțelor aeriene, generalii români au preferat să nu mai emită niciun fel de pretenții referitoare la achizițiile militare, indiferent de ciudățeniile acestora și s-au mulțumit cu ce le-au dat politicienii.

Am ajuns în situația jenantă să cerem ajutor de la țările NATO pentru misiunile de poliție aeriană. Despre o capabilitate credibilă de aviație de vânătoare nici nu se pune problema pentru următorul deceniu. Nu am avea cu ce să luptăm într-un viitor război, la fel cum nu avem cu ce să sprijinim forțele terestre de la sol.

 

Sursa foto: facebook forțele aeriene

One Comment

  1. Le pling de mila la generalii romani.

Lasă un răspuns