Cât costă dotarea unei brigăzi mecanizate

Cât costă dotarea unei brigăzi mecanizate. Chiar dacă percepția este că cele mai scumpe categorii de forțe sunt navalele și aerienele, deoarece un avion sau o navă de luptă poate costa și peste 100 de milioane de euro, de fapt forțele terestre consumă cei mai mulți bani destinați înzestrării, datorită numărului mare de mijloace tehnice necesare.

Și până acum, cei mai mulți bani s-au cheltuit pentru forțele terestre, peste trei din cele șase miliarde contractați, necesari achiziției transportoarelor blindate Piranha, doar pentru două brigăzi , a sistemului de rachete HIMARS și a celor trei sisteme Patriot.

Brigada este structura militară ce poate executa independent aproape toată gama misiunilor de luptă, având până-n 5.000 de militari, împărțiți, de regulă, în trei batalioane de infanterie, un batalion de tancuri, unul de artilerie terestră, unul de artilerie anti-aeriană și unul logistic.

Haideți să vedem cât va costa statul român dotarea unei brigăzi.

Elementele principale de luptă sunt cele trei batalioane de infanterie care au nevoie de aproximativ 120 de transportoare blindate. Acestea costă, dacă sunt Piranha 5, varianta deja cumpărată de noi, în jur de 500 de milioane de euro.

Principala forță de lovire a brigăzii, batalionul de tancuri, are nevoie de 54 de unități. Ultima tranzacție despre care s-a vorbit este vânzarea a 108 tancuri americane Abrams, necesarul pentru două batalioane, către Taiwan, pentru aproximativ două miliarde de euro.

România negociază cu Agenția Europeană de Apărare cumpărarea mai ieftinului Leopard, dar și acesta, dacă va fi nou și ultima variantă, inclusiv cu mijloace de protecție active, este destul de scump și va costa țara noastră aproape jumătate de miliard de euro dotarea unui batalion.

Mai este nevoie de artilerie autopropulsată pentru batalionul de artilerie, sisteme de rachete anti-aeriene cu rază mică și medie pentru batalionul de artilerie anti-aeriană, camioane noi pentru batalionul logistic, drone pentru compania de cercetare și un sistem performant C4ISR pentru conducerea și coordonarea luptei, care toate înseamnă încă un miliard.

În total, dotarea unei brigăzi mecanizate ajunge și chiar poate depăși două miliarde de euro, funcție de structura acesteia și de tipul tehnicii achiziționate.

Înmulțiți cu șase, câte brigăzi mecanizate și-ar dori armata română să aibă și ajungem la suma astronomică de 12 miliarde de euro.

Pe viitor, această sumă poate fi mai mică, dacă România va dezvolta propriul transportor amfibiu blindat pentru dotarea celorlalte brigăzi, care ar putea fi mai ieftin de 4 milioane euro, cât costă un Piranha 5.

Forțele terestre trebuie să adauge la suma asta cheltuielile necesare pentru brigăzile de vânători de munte și ISR și celelalte structuri subordonate direct comandamentelor de divizie sau la dispoziția SMFT. Despre achiziția elicopterelor pentru forțele terestre nici nu se mai vorbește, posibil să se fi renunțat la idee.

La nivelul MApN este un plan de achiziție, dar acesta este revizuit anual din cauza întârzierilor. Eu unul mi-aș dori ca la finalul acestor zece ani în care politicienii s-au angajat că apărarea primește două procente din PIB, ca cel puțin două brigăzi mecanizate să fie echipate complet.

Până acum s-au contractat transportoarele blindate și sunt discuții cu Agenția Europeană de Apărare pentru achiziția de tancuri, unde sper să se contracteze 108 bucăți, necesare pentru două batalioane.

Ar fi un bun început ca armata să aibă două brigăzi puternic înarmate și un exemplu de eficiență pentru dotarea celorlalte pe viitor. Altfel, doar se vor lua echipamente pe sărite, la finalul procesului riscând să avem o armată pestriță cu unele mijloace tehnice avansate, dar și cu fier vechi de peste 50 de ani vechime.

Lasă un răspuns