Afacerea achiziției avioanelor F-16, între disperarea piloților și nepăsarea politicienilor

Afacerea achiziției avioanelor F-16, între disperarea piloților și nepăsarea politicienilor. Când vezi că bulgarii au reușit să cumpere avioane F-16 noi și mai primesc, pe lângă pachetul logistic și un simulator și angajamentul părții americane că va cheltui câteva zeci de milioane pentru a le moderniza infrastructura unei baze aeriene, te cam apucă invidia.

Îmi aduc aminte că l-am întrebat la începutul anului 2013 pe un pilot cu experiență de ce noi cumpărăm avioane la mâna a treia, iar răspunsul lui ”din disperare” m-a șocat pe moment. Ofițerul mi-a mai spus că pentru a intra într-o negociere pentru un nou avion multirol, indiferent de tipul acestuia, ai nevoie de cel puțin un miliard de dolari/euro pentru a fi primit la masă.

Militarii au primit doar 628 de milioane de euro, așa că au fost forțați să cumpere avioanele de care alții voiau să scape.

Portughezii au primit gratis din SUA, în anul 1998, 25 de aparate F-16 construite în anii 1983-1984 și folosite cam 10 ani de americani, după care au fost depozitate ca și excedent. Forțele aeriene portugheze au modernizat 20 dintre acestea la varianta MLU (Mid-Life update) cu aproape 200 milioane de euro, iar restul de cinci le-au folosit pentru piese.

Dintre acestea 20, ne-au vândut nouă 12 avioane, pentru suma de aproximativ 180 de milioane de euro, pentru care am primit avioanele, unele reparații, suport tehnic și primul nivel de antrenament al piloților și tehnicienilor. Alte aproape 450 de milioane au fost plătite americanilor pentru antrenarea piloților, pachet logistic, sisteme de armament și rachete. Forțele aeriene au mai cheltuit milioane bune pentru modernizarea bazei aeriene de la Fetești, unde și NATO a contribuit cu bani.

Chiar dacă la prima vedere pare o afacere proastă, deoarece MApN nu a detaliat exact sumele cheltuite pentru avioane, reparații, instruire, suport tehnic, alte echipamente etc, este greu să facem o evaluare corectă a acestei tranzacții. Dar și ascunderea informațiilor spune multe.

Acum, Ministerul Apărării Naționale se pregătește pentru al doilea contract, vrea să mai cumpere încă cinci avioane pentru care va plăti 130 de milioane euro părții portugheze și alte 150 milioane euro părții americane. E drept că după ce ai luat 12 avioane într-o anumită configurație, e musai ca pe celelalte din escadrilă să le iei de același tip pentru a ușura instruirea piloților și mentenanța aparatelor.

Cu toate astea, observăm că prin vânzarea celor 17 avioane către România, Portugalia și-a amortizat total modernizarea celor 20 de avioane la nivelul MLU primite gratis de la americani cu mai bine de zece ani în urmă.

Mai observăm că până la urmă România cheltuie tot aproximativ un miliard de dolari în cele două tranzacții, doar că în loc de avioane noi, are unele de peste 35 de ani, dar în număr aproape dublu față de Bulgaria, care pentru aceeași sumă primește doar opt aparate.

Nu pot spune dacă până la urmă este o afacere bună sau rea, dar știu că majoritatea armatelor care se respectă scot din uz avioanele de vânătoare mai vechi de 40 de ani, iar cele cinci avioane care vor veni din Portugalia peste câțiva ani, dacă sunt din același lot cu primele, vor intra în serviciul operațional cu venerabila vârstă de 40 de ani.

 

Sursă foto: facebook forțele aeriene

One Comment

  1. intrebarea este de Portugalia a primit gratis niste avioane si noi le cumparam acum?!

Lasă un răspuns