Sistemul de rachete S-400 ajunge astăzi în Turcia

Sistemul de rachete S-400 ajunge astăzi în Turcia. Primul sistem de rachete S-400 rusești vor ajunge astăzi în Turcia, conform unei publicații locale, citând surse militare.

Conform sursei, încă de duminică au început operațiile de îmbarcare în două aeronave, urmând ca astăzi navele să zboare spre Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că sistemul S-400 a fost îmbarcat în aeronave, dar a evitat să spună data sosirii.

Această achiziție controversată a Turciei poate fi considerată un cal troian în sistemul defensiv anti-aerian al NATO și este începutul nuanțării relațiilor între țările din NATO.

Oficialii americani au amenințat Turcia cu scoaterea țării din programul F-35 și instituirea de sancțiuni dacă va achiziționa aceste rachete.

Acum vom vedea în ce măsură președintele Trump va pune în aplicare aceste amenințări, probabil va negocia un compromis: scoaterea Turciei din programul F-35, dar fără a aplica sancțiuni.

Oricum va fi, imaginea omului politic american va avea de suferit, deoarece nu a reușit să convingă un aliat să renunțe la achiziția de tehnică militară rusească.

Pe de altă parte, președintele turc Erdogan a anunțat din toamna anului 2017 că țara sa a semnat un contract de 2,5 miliarde dolari pentru achiziția sistemului de rachete S-400 din Rusia și că afacerea va fi încheiată.

Rachetele anti-aeriene de rază lungă S-400 au intrat în dotarea forțelor ruse din anul 2007 și sunt destinate să distrugă ținte aeriene precum aeronave, rachete balistice sau de croazieră, la o distanță de maxim 400 de km și o altitudine de până la 35 de km.

Chiar dacă propaganda rusă arată că aceste rachete sunt foarte bune, ele încă nu au fost testate încă într-o confruntare majoră.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns