Nu-i transformați pe militari în funcționari

Nu-i transformați pe militari în funcționari. Într-o țară unde toți se plâng de ceva, de la politicienii din fruntea statului, până la muncitorii necalificați, militarii sunt singura categorie care nu se vaită și-și îndeplinesc misiunile indiferent de condițiile de muncă.

Într-o țară unde fiecare se ceartă cu fiecare, militarii sunt singurii care nu reproșează nimic nimănui și-și văd conștiicioși de misiunea lor.

Credeți că ei au condiții perfecte de muncă și nu au nimic de reproșat nimănui? Nici gând, dar prin instrucție și educație sunt învățați că ei sunt altfel, mult mai puternici, cu o misiune importantă, pe care trebuie s-o îndeplinească indiferent de costuri.

Dacă le luați acest ”altfel” și îi uniformizați cu celelalte categorii profesionale, îi veți transforma la finalul procesului într-o armată de funcționari.

Începând cu 2009, politicienii tot aduc în lupta politică tema drepturilor militarilor, fără să arate adevărata față a condițiilor de muncă suportate de către aceștia.

Citeam că un procuror a câștigat în instanță o grămadă de bani că nu avea volumul de aer legal în birou. Credeți că un echipaj de tanc are aer suficient și la o temperatură normală?

Francezii au ridicat un avion militar pentru a intercepta o aeronavă deasupra Elveției, deoarece pilotul elvețian era acasă că trecuse de ora 16.00. Vreți ca astfel de lucruri să se întâmple și la noi?

Dragi politicieni, puterea unei armate stă nu numai în echipamentele moderne, dar mai ales în moralul, motivația și spiritul de corp ale trupelor.

Dacă începeți o campanie de denigrare a militarilor pentru a justifica tăierea unor sporuri și drepturi ale acestora, veți ataca exact baza puterii armatei române: moralul și motivația trupelor.

Iar dacă veți duce ideile mai departe și veți elimina din drepturile avute de către militari, încet dar sigur, îi veți transforma pe aceștia, la finalul procesului, într-o armată de funcționari, care va avea sindicat, va începe să se poarte ca toată societatea: se vor plânge de lipsurile logistice, de condițiile de muncă, vor face greve etc.

Vă bucurați și mândriți când șefii altor state îi laudă pe militari că luptă eficient și cu mult curaj în teatrele de operații, dar acest lucru se datorează în primul rând instruirii și pregătirii dure care, credeți-mă, diferă foarte mult de condițiile de muncă ale funcționarilor.

Viața în misiuni, exerciții și taberele de instruire este una la limita supraviețuirii și ai nevoie de o motivație puternică pentru a suporta aceste condiții.

Luându-le aceste avantaje materiale, loviți chiar în motivația și moralul militarilor.

De ce credeți că toate țările dezvoltate din lume oferă nu doar aceleași avantaje pentru militari, ci chiar unele mult mai mari?

Nu este niciun secret, îi vor pe militari altfel decât restul societății, să fie motivați să lupte, fără să se plângă de condițiile de muncă, de starea tehnicii militare sau să pună în discuție justețea misiunii, care de cele mai multe ori este să-i omoare pe cei considerați răi.

Gândiți-vă cum ar fi cu o armată unde militarii ar cere să aibă aceleași drepturi ca și ceilalți angajați ai statului: program fix, condiții de muncă bune etc, iar dacă sunteți mulțumiți mergeți mai departe, dar dacă îi vreți pe militari așa cum sunt acum, atunci, dragi politicieni, trebuie să-i lăsați în pace.

 

Sursă foto: facebook forțele terestre

 

2 Comments

  1. radu de la afumati

    Foarte multi politiceni , sunt prea prosti ca sa inteleaga ce este armata si cu ce se ocupa militarii. Ex :parerea betivului basescu, despre armata !

  2. Elveția – țară neutră, Romania – NATO. Chestia cu interceptarea din Elveția nu e relevantă pentru Romania. Nu era cazul ca Elveția să se deranjeze, mai interesați erau francezii.

Lasă un răspuns