Rusia dezvoltă un tanc ușor amfibiu. Ce vulnerabilitate va avea?

Rusia dezvoltă un tanc ușor amfibiu. Ce vulnerabilitate va avea? Industria de apărare rusă dezvoltă un tanc ușor amfibiu, plecând de la autotunul Sprut-SDM, conform unui oficial citat de Tass.

Sistemul de armament al noului tanc va fi unul modern și cel mai probabil piesa de rezistență va rămâne tunul cu țeavă lisă de 125 mm, putând angaja cu succes lupta cu orice mijloc blindat modern.

Este un pic ciudat demersul, deoarece majoritatea armatelor tind să se doteze cu un singur tip de tanc, tancul principal de luptă, și au înlocuit tancul ușor cu transportoare blindate și mașini de luptă ale infanteriei, dotate cu tunuri din ce în ce mai puternice și sisteme de rachete antitanc.

Armata rusă are deja un tanc modern, Armata, cu sisteme inovatoare de protecție și atac și atunci se pune întrebarea de ce dezvoltă noua armă?

Cel mai probabil din rațiuni economice. Specialiștii militari ruși doresc un număr mare de mijloace blindate destul de bine înarmate, în același timp manevrabile pe orice teren, pentru a putea asigura surprinderea și superioritatea pe anumite direcții de atac. Tancurile ușoare pot angaja toate tipurile de ținte ale suratelor mai mari și mult mai scumpe.

Totodată, posibil ca în urma lecțiilor învățate din Siria, un tanc ușor să fie mai manevrabil în zonele locuite și mai eficient în acțiunile împotriva unor forțe insurgente, care nu dispun de armament greu.

Dar toate astea vin cu un preț

Flotabilitatea îi va da tancului avantajul traversării cu ușurință a cursurilor de apă și realizării surprinderii inamicului, dar această caracteristică scoate în evidență cea mai mare vulnerabilitate a lui.

Pentru a pluti, greutatea acestuia va fi limitată undeva în jur de 20 de tone, ceea ce va afecta grosimea blindajului și va fi mai ușor de distrus.

 

Sursă foto: youtube.com

 

Lasă un răspuns