Gabriel Oprea – izgonit din politică, primit de militari și polițiști

Gabriel Oprea – izgonit din politică, primit de militari și polițiști. Gabriel Oprea a fost izgonit din politică de către români, partidul lui obținând sub 1 la sută la alegerile europarlamentare, și încearcă o regrupare pe lângă militari și polițiști. Omul politic a anunțat duminică că a lansat, la Palatul Cercului Militar Național, Asociația Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”.

Fostul demnitar și-a dat seama că la civili nu mai are nicio șansă, mai ales după ce un polițist a murit în timp ce-i deschidea drumul prin București și au fost deconspirate plagiatele din doctorate și lipsa lui totală de comunicare și chiar exprimare cursivă, așa că a apelat la militari și polițiști.

Curios este că sigla acestei asociații seamănă izbitor de mult cu cea a partidului omului politic Gabriel Oprea, UNPR, având aceleași semne grafice și aceeași lozincă: Dumnezeu, Onoare, Patrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu toate acestea, s-au găsit câțiva militari în rezervă și o mână de polițiști să-i gireze noua mișcare, dar nu cred că va avea puterea de a-i coopta pe toți cei în activitate și rezervă, așa cum dorește, mai ales că imaginea lui este una controversată și în rândul instituțiilor de forță.

Cariera lui militară este una discutabilă, a fost avansat de mai multe ori înainte de termen fără a avea în spate rezultate care să justifice aceste merite. Ca om politic a fost mai degrabă un oportunist fără un program clar și a trecut mereu dintr-o tabără în alta pentru a sta cât mai mult la guvernare. Ca om de afaceri, nu a explicat niciodată clar modul cum a făcut avere.

Gabriel Oprea a fost ministru al apărării în perioada 2009-2012, când lipsa fondurilor era atât de acută că în unele unități militare operativitatea tehnicii era sub 30 la sută, acestea fiind incapabile să-și îndeplinească misiunea. A avansat haotic militari activi și în rezervă, la limita legii, unora pricinuindu-le chiar neplăceri.

A fost artizanul zăpăcirii legii pensiilor militare, pentru câștigul politic al partidului președintelui de atunci, Traian Băsescu, proces care până la urmă a avut un efect invers decât cel dorit: bugetul pentru pensiile militare a crescut față de vechiul sistem, iar inegalitățile foarte mari i-au nemulțumit pe oameni.

A și ajutat pe unii militari, în special pe cei răniți și văduvele decedaților în teatrele de operații și misiunile interne. A creat un cadru legal pentru soldații și gradații profesioniști să stea în armată până la pensie, făcând din România singurul stat NATO cu soldați profesioniști peste 50 de ani.

După apărare, Gabriel Oprea a fost ministrul afacerilor interne, unde a fost în centrul mai multor scandaluri de abuz, care au și dus la pierderea funcției.

Revenind la Uniunea Militarilor și Polițiștilor, dacă ar reuși totuși să-i strângă laolaltă pe toți cei care au activat sau încă activează în instituțiile de forță s-ar strânge peste jumătate de milion.

Dar, din punctul meu de vedere, este o misiune imposibilă. Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate sau pensionari, sunt divizați în aproape 100 de asociații și sindicate, așa că una în plus nu va aduce nimic nou.

S-a mai încercat unirea tuturor acestor asociații într-un forum, dar de multe ori am impresia că se adună acolo să se certe mai cu spor decât să negocieze soluții.

 

Sursa foto: facebook Gabriel Oprea

 

2 Comments

  1. Mihai Kellner

    Gabriel Oprea este singurul care a ținut mereu cu militarii. Daca nu era dânsul, astăzi eram asistați sociali.

  2. Ăsta nu trebuia să depășească nivelul social al unui „kellner”, „ospătar” mai bine zis, domeniu in care are „antecedente”!

Lasă un răspuns