Militarii români și unguri nu s-au înțeles referitor la Cimitirul eroilor din Valea Uzului

Militarii români și unguri nu s-au înțeles referitor la Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Experții militari români și unguri nu s-au înțeles referitor la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Reprezentantul Institutului și Muzeului Militar din Ungaria a venit cu o schiță din anul 1917 a altui cimitir și nu a acceptat caracterul internațional al cimitirului, prin extinderile realizate în anii 1926 și 1944.

Este păcat că și la nivelul experților nu se acceptă cinstirea tuturor eroilor, indiferent de perioada înhumării sau de naționalitate.

În comunicatul MApN se mai specifică că partea română rămâne angajată într-un dialog deschis și onest cu partea ungară, dar nu poate fi de acord cu declarațiile false și nici cu instrumentalizarea unor întâlniri tehnice, în care partea română s-a implicat cu bună credință în dorința identificării unei soluții și detensionării situației, pentru a justifica obiective de politică națională ale Ungariei.

Ilegalitățile politicienilor nasc monștri

Situația explozivă de la Valea Uzului se datorează, conform documentarului prezentat de Oficiul național pentru cultul eroilor, exceselor ilegale ale primarilor din cele două localități, care au modificat și construit fără autorizație pe spațiul cimitirului, dar și politizării situației de către partidele politice pentru obținerea de capital politic.

Primăria comunei Sânmartin, jud. Harghita, a realizat lucrări de renovare a cimitirului, fără respectarea planurilor iniţiale ale necropolei din 1927, amplasând trei monumente comemorative ungare, panouri informative, plăci comemorative şi aproximativ 600 de însemne de căpătâi atât pe suprafeţele de teren în care, potrivit schiţelor identificate în documentele de arhivă, sunt înmormântaţi morţi de război ungari, cât şi pe cele pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi (români,  austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naţionalităţi, altele decât cea ungară, nu se mai regăsesc în cimitir.

Lucrarile de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar și au fost finanţate din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu.

Nici românii însă nu s-au lăsat mai prejos, așa că începând cu anul 2018, Primăria oraşului Dărmăneşti, jud. Bacău, a executat, în cadrul Proiectului Reabilitarea Cimitirului Eroilor situat în Valea Uzului, la limita cu jud. Harghita, aprobat de Comitetul interministerial, şi cofinanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 65.000 lei, lucrări prin care au fost amplasate, în latura dreaptă a cimitirului, în care nu existau morminte de război în schiţele originale ale necropolei, 50 de însemne de căpătâi, un monument comemorativ din marmură, dedicat tuturor eroilor înhumaţi în necropolă, opt catarge având arborate drapelele celor şapte state care au militari înhumaţi în necropola de război (Austria, Germania, Italia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Ungaria) şi al UE, amenajând şi o alee de acces la monumentul central.

Lucrările menţionate au fost realizate fără avizul de specialitate al ONCE, aşa cum prevede legea.

Când au apărut primele tensiuni între români și unguri, guvernanții de la București, în loc să aplaneze conflictul, l-au politizat pentru câștiguri electorale la alegerile europarlamentare.

Când situația s-a inflamat rău și exista riscul unor confruntări, aceeași guvernanți, în loc să trimită la fața locului specialiști în probleme interetnice, în negociere, oameni de cultură, au trimis jandarmii cu un șef cunoscut pentru aplecarea spre violență. Conflictul local s-a transformat în tensiuni la nivel guvernamental între PSD și UDMR și, ce este mai grav, a fost exploatat diplomatic de Ungaria.

Așa că pentru a se spăla pe mâini, guvernanții au pasat cimitirul la armată pentru a-și ascunde incompetența în a rezolva problema.

3 Comments

  1. CE SPUNETI SASI DUCA MORTII ACASA DACA NU LE PLACE CAI TINEM LA NOI,

  2. viorel contiu

    Pe teritoriul Romaniei, cel care a mai ramas dupa ce au fost furate multe teritorii, nimeni nu poate impune pretentii. Romania este un stat suveran. S-au dat exagerat de multe concesii. Sa stea fiecare pe gaurica lui, daca vrea sa aiba o viata tihnita, indiferent ca este vorba de un individ, o grupare, o tarisoara sau altceva. Sa-si schimbe rahatul din cranii in creieri…

  3. „Nici romanii nu s-au lasat mai prejos” – adica au respectat un document al Cadastrului si caracterul international al cimitirului. O fi venind Ungaria cu acte din 1917, dar intre timp s-au petrecut doua razboaie mondiale si intre ele TRIANON, sic!

Lasă un răspuns