Industria americană a exportat armament de aproape 200 miliarde de dolari anul trecut

Industria americană a exportat armament de aproape 200 miliarde de dolari anul trecut. Sectorul apărare american pare a fi unul dintre cele mai profitabile domenii, cu exporturi de 192,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2018, potrivit unui raport prezentat Congresului de către Departamentul de Stat.

Este o creștere cu aproape 13 procente față de anul 2017 și arată tendința de înarmare a majorității guvernelor, dar și versatilitatea industriei de armament americane.

Din cei 192,3 miliarde, 55,66 au fost realizați prin programul FMS (Foreign Military Sales), iar restul, de 136.6 au fost realizați prin contractele directe.

La aceste sume colosale se adaugă cele cheltuite de armata americană, care are un buget de peste 700 de miliarde de dolari.

Conform raportului, industria din apărare a depășit alte domenii precum cel petrolier, servicii, sau industrial.

Cele mai mari companii americane, funcție de veniturile din apărare pe anul 2017, sunt: Lockheed Martin (aproape 50 miliarde), Raytheon (aproape 24 miliarde), Northrop Grumman (aproape 22 miliarde), Boeing (aproape 21 miliarde) și General Dynamics (aproape 20 de miliarde).

Și România a plătit sume considerabile acestor companii, cele trei contracte de armament, în valoare de aproape șase miliarde de dolari, pentru sistemele de rachete Patriot și HIMARS și transportoarele Piranha 5, au fost semnate doar cu companii americane.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns