Va avea armata șef peste șase luni?

Va avea armata șef peste șase luni?

E drept că nici acum, juridic vorbind, nu este clar cine conduce armata, deoarece deciziile judecătorești se bat cap în cap cu cele ale Curții Constituționale. Juriștii de la MApN și Președinție încă se luptă prin tribunale cu contestații la contestații.

Dar nu ăsta-i baiul cel mare. Generalul Nicolae Ciucă e destul de puternic și-și va duce mandatul până la sfârșitul anului. Întrebarea este: cine-i va lua locul?

Președintele României încă nu a convocat anul acesta nicio ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării chiar dacă, conform legii, acest organism ar trebui întrunit cel puțin o dată la trei luni, după cum arată generalul în rezervă Ștefan Dănilă în Monitorului Apărării. În acest caz, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Laurian Anastasof încă nu a fost avizat de CSAT. De discuții despre noul șef al Statului Major al Apărării, nici nu se pune problema.

Și în continuare urmează vacanța de vară, după care se intră în febra campaniei și a alegerilor prezidențiale. Dacă lucrurile nu se mișcă de acum pentru negocierea noului șef al armatei și realizarea condițiilor legale, se va repeta episodul de la finalul anului 2018, doar că legea nu-i mai dă voie președintelui să prelungească din nou mandatul generalului Ciucă.

Normal ar fi ca cei doi, președinte și ministru al apărării, să convină asupra noului lider militar din timp pentru o trecere lină la conducerea armatei și evitarea politizării acestui proces, mai ales că variantele sunt destul de limitate.

Conform legii, unul dintre șefii categoriilor de forțe sau locțiitorul șefului armatei poate fi numit șeful Statului Major al Apărării.

Dacă se respectă și cutuma că există o rotație a serviciilor, iar de la forțele terestre poate fi numit șef SMAp de două ori consecutiv, deoarece este cel mai numeros serviciu, sunt excluși generalii de forțe aeriene, adică locțiitorul șefului SMAp și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.

Viceamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, a împlinit 57 de ani și nu ar putea termina un mandat complet, așa că soluția ar veni de la forțele terestre, în persoana generalului-maior Ovidiu Uifăleanu.

Bineînțeles că mai există și varianta numirii altui șef la una din cele două categorii de forțe, navale sau terestre, care să fie împins apoi șeful Statului Major al Apărării. În acest caz, ministrul Gabriel Leș trebuie să discute cu președintele Klaus Iohannis înainte, deoarece data trecută președintele nu a acceptat un astfel de artificiu, lucru care a și declanșat scandalul dintre cei doi.

 

Sursă foto: facebook Bg. 81. Mc

Lasă un răspuns