Rețeaua 5G în România, fără restricții privind participarea Huawei

Rețeaua 5G în România, fără restricții privind participarea Huawei. Oficiali NATO și generali americani au atras atenția asupra riscurilor de securitate asupra folosirii componentelor firmei Huawei în rețeaua 5G. Aceștia au spus că țările NATO care vor folosi componente ale firmei chineze ar putea să nu aibă acces la comunicațiile clasificate NATO.

Sorin Grindeanu a postat pe o rețea de socializare că ANCOM doar organizează licitația, conform legislației în vigoare, iar în privinţa controverselor privind compania Huawei, până în acest moment nu s-a primit niciun document privind eventuale restricţii din partea instituţiilor cu atribuţii, cum ar fi CSAT, Guvernul României sau alte structuri abilitate prin lege.

Și ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a confirmat că licitația care ar urma să  aibă loc spre finalul anului va fi deschisă pentru toată lumea.

Deoarece principalele instituții care sunt interesate de acces fără restricții la informații NATO clasificate sunt Ministerul Apărării Naționale, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul Român de Informații, poate că acestea ar fi trebuit să vină cu cerințe de securitate în privința noii rețele 5G din România, mai ales că pe teritoriul nostru sunt baze americane și NATO.

Vom vedea pe viitor dacă a fost o scăpare a instituțiilor din securitate și informații, sau deja s-a luat decizia pe plan național ca firma Huawei să poată participa la licitație.

Subiectul este unul controversat și mult disputat chiar între SUA și țări europene, precum Marea Britanie și Germania.

SUA duc o luptă de convingere a țărilor NATO și partenere pentru a nu permite participarea companiei chineze în rețeaua 5G, din motive de securitate.

Uniunea Europeană, prin șeful politicii externe, Frederica Mogherini, a anunțat că nu intenționează să interzică accesul firmei Huawei pe piața europeană, dar recunoaște că relațiile cu China sunt complexe, conform unui interviu acordat pe 1 iunie pentru Channel News Asia.

Conform Mogherini, multe țări europene nu văd riscuri de securitate asociate cu firma Huawei, iar Olanda deja a ales firma chineză pentru a livra echipamente rețelei 5G.

Este posibil ca această atitudine de sfidare a liderilor UE să vine și pe fondul criticilor și presiunilor economice și financiare făcute de Donald Trump asupra Uniunii Europene.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns