Războiul dronelor. Armata americană a mai pierdut o dronă; vezi ce aliați ar putea avea SUA într-un război cu Iranul.

Războiul dronelor. Armata americană a mai pierdut o dronă; vezi ce aliați ar putea avea SUA într-un război cu Iranul. Un oficial american a recunoscut că armata americană a pierdut a doua dronă, de tipul MQ-4C Triton de data asta, care a fost doborâtă de o rachetă anti-aeriană iraniană.

În ultima perioadă, politica externă a președintelui Donald Trump a fost una de confruntare continuă, cu Uniunea Europeană, cu Franța și Germania separat, cu britanicii care se opuneau Brexit-ului, cu Turcia, China, Rusia și lista ar putea continua.

Aceste conflicte deodată, cu toată lumea, au dus până la urmă la izolarea Statelor Unite ale Americii. În acest moment, SUA nu are de partea ei aliații tradiționali europeni, cu forțe navale puternice, precum Marea Britanie, Franța, Italia, Germania și Spania. Țări europene, precum Polonia sau România, care sunt pro-americane, din păcate nu au putere navală pentru a conta într-o eventuală confruntare.

Sigur, SUA va găsi aliați dacă se ajunge la un război, în special în rândul țărilor rivale Iranului, precum Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Egipt. Chiar dacă Israelul este inamicul declarat al Iranului, mai mult ca sigur oficialii SUA vor evita integrarea militarilor israelieni într-o viitoare alianță.

În acest moment, amândouă taberele spun că nu doresc confruntarea, dar sunt gata de război. Faptul că armata iraniană a decis să lovească ținte americane, fie ele și avioane fără pilot, arată îndrăzneala țării islamice în această confruntare.

Armata americană are în zonă o grupare de forțe formată dintr-un portavion și mai multe nave de sprijin, peste 6.000 de militari probabil, cărora li se vor mai alătura încă 1.000, cu mijloace de recunoaștere și sisteme de rachete anti-aeriene.

Armata americană mai are o duzină de baze militare în Orientul Mijlociu, unde sunt destul de mulți militari desfășurați în diferite misiuni, majoritatea de combatere a terorismului.

Dacă se va ajunge la un conflict în această configurare, armata SUA nu are decât mijloace de lovire aeriene (aviație și rachete) fără posibilitatea unei angajări militare terestre.

Chiar și așa, forța de lovire americană este una enormă și ar cauza pierderi însemnate armatei iraniene, dar va exista și riscul ca forțe iraniene, sau loiale acestora, să încerce atacarea unei nave militare americane.

Toată lumea speră la o detensionare a situației, dar acest lucru nu se poate face decât pe cale diplomatică, iar în acest moment amândouă taberele refuză negocierea.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns