Aeronavă C-17 canadiană pentru militarii români care vor pleca în Mali

Aeronavă C-17 canadiană pentru militarii români care vor pleca în Mali. Canada  pune la dispoziția militarilor români patru zboruri cu C-17 pentru transportul oamenilor și echipamentelor în Mali, conform unui comunicat al Ministerului canadian al Afacerilor Externe.

Canada contribuie, din iulie 2018, cu 250 de militari, trei elicoptere CH-147F Chinook și cinci elicoptere CH-146 Griffon alături de celelalte 56 de țări care participă la Misiunea ONU din Mali.

De atunci, ei au executat 10 misiuni de evacuare medicală, elicopterele canadiene au zburat peste 3.000 de ore, au transportat peste 3.000 de pasageri și peste 160 de tone de echipamente.

Misiunea lor se termină în iulie, dar o vor prelungi doar cu misiuni de evacuare medicală, până la sosirea românilor, în luna octombrie. Militarii români sunt condiționați de luna octombrie, deoarece au elicopterele la IAR Brașov pentru modernizare.

România va participa la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali (MINUSMA) cu un detaşament de elicoptere militare, conform unei hotărâri CSAT de la finalul anului trecut.

Aviatorii români vor executa misiuni de transport materiale și personal, evacuare medicală, recunoaștere, supravegherea căilor de comunicații rutiere etc.

În prezent, personalul ONU din Mali numără 15.500 de oameni, din peste 50 de state, dintre care 11.680 sunt militari și 1770 polițiști, ceilalți fiind civili, ofițeri de stat major sau voluntari. Bugetul misiunii ONU este de aproximativ un milliard de dolari pe an.

În cei cinci ani de misiune, aproape 180 de membri ai trupelor ONU au fost uciși. Situația de securitate în Mali s-a înrăutățit în ultimii ani din cauza creșterii numărului de atacuri ale grupurilor islamiste asociate cu gruparea teroristă Al-Qaeda asupra forțelor guvernamentale și ONU.

MINUSMA a început pe 25 aprilie 2013, sub Rezoluția 2100 a Consiliului de securitate, având principala misiune stabilizarea țării după Rebeliunea tuaregilor din anul 2012, când insurgenții din nord, printre care și o grupare Al-Qaeda,  au preluat controlul regiunilor Gao, Kidal și Timbuktu, care reprezintă doua treimi din suprafața țării, cu doar 10% din populație.

Operația din Mali ar fi a cincea misiune externă a forțelor aeriene române, dar și una dintre cele mai periculoase.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns