Elicopterele, vedete la DVDay-ul exercițiului Saber Guardian 19

Elicopterele, vedete la DVDay-ul exercițiului Saber Guardian 19. Și anul acesta, elicopterele forțelor terestre americane au fost admirate de participanții la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Saber Guardian 19.

Forțele terestre americane au în dotare elicopterul multirol Black Hawk și celebrul Apache, considerat cel mai bun elicopter de atac din lume. Este un mare of al forțelor terestre române lipsa acestor mijloace de luptă vitale în condițiile războiului modern. Elicopterele sprijină cu foc acțiunilor infanteriștilor, distrug mijloacele blindate, transportă răniți, trupe și materiale, execută cercetarea etc.

Cele aproximativ 30 de avioane de vânătoare MiG-21 și F-16 și 20 de elicoptere IAR-330 Puma SOCAT nu sunt suficiente nici pentru nevoile forțelor aeriene, iar despre sprijin aerian al altor categorii de forțe nici nu se pune problema.

Majoritatea armatelor lumii au trecut, începând cu anii 60-70, la dotarea cu elicoptere a tuturor categoriilor de forțe, pentru a mări, în primul rând, mobilitatea și puterea de foc, în special împotriva mijloacelor blindate.

Noi ne-am hotărât mai târziu și în 2017 ministrul Mihai Fifor declara: ”Vestea bună este că a venit răspunsul la scrisoarea noastră de intenţie. Practic, de la Bell vom achiziţiona 21 de elicoptere de clasă medie şi 24 de elicoptere de asalt”. Era vorba de elicopterele AH-1Z Viper și  UH-1Y Venom, care ar fi urmat să fie construite, într-o primă fază în SUA, și mai apoi la IAR Brașov.

Era aproape sigur că va urma o achiziție guvern la guvern, dar în timp discursul public al celor de la apărare a început să se nuanțeze de la ”analizăm cele mai bune oferte și mai vedem” până la ultima declarație a ministrului Gabriel Leș care, la conferința de presă din februarie, a anunțat că nu are cerințele operaționale de la forțele aeriene pentru achiziția de elicoptere, chiar dacă acestea ar fi fost, de fapt, pentru forțele terestre.

 

Sursa foto: facebook Brigada 81 Mecanizată

Lasă un răspuns