Cât îi costă pe polonezi găzduirea bazelor militare americane

Cât îi costă pe polonezi găzduirea bazelor militare americane. În urma vizitei la Casa Albă a președintelui Andrzej Duda a fost dată publicității, miercuri, o declarație comună care cuprinde principalele dezvoltări militare americane în Polonia.

În primul rând, SUA s-a angajat să trimită, în viitorul apropiat, încă 1.000 de militari, alături de cei 4.500 care sunt desfășurați deja în Polonia.

Aceștia vor fi în regim rotațional, iar pe viitor vor fi dezvoltate și alte capabilități militare.

Polonia va asigura sprijin logistic și financiar pentru următoarele proiecte importante ale armatei SUA:

  • crearea unui comandament înaintat american de divizie;
  • crearea unei unități de informații și recunoaștere a forțelor aeriene folosind dronele MQ9 Reaper;
  • crearea unor centre de debarcare a tehnicii și de sprijin a forțelor;
  • crearea unei capabilități a forțelor pentru operații speciale;
  • crearea infrastructurii pentru o brigadă blindată, o brigadă de elicoptere și a unui batalion de sprijin.

După cum se observă, costurile statului polonez sunt considerabile. Încă din vara anului trecut, oficiali din Ministerul polonez al Apărărrii au venit cu un plan în care arată disponibilitatea țării lor de a cheltui până la 2 miliarde de euro pentru construirea unor facilități militare americane.

La aceștia se adaugă cei aproape 20 de miliarde de dolari ce vor fi cheltuiți de armata poloneză pe echipamente militare americane, cele mai scumpe fiind avioanele F-35 și sistemele de rachete Patriot.

Și România și-a arătat anul trecut disponibilitatea găzduirii de baze militare americane, prin vocea ministrului Fifor și a ambasadorului Maior, dar nu s-au primit semnale oficiale. De fapt, era greu să ne apropiem de oferta poloneză în materie de alocări bugetare.

În România, mai degrabă forțele americane au investit în modernizarea bazelor militare

Forțele militare americane au două baze militare pe teritoriul României. Cea mai mare este la Mihail Kogălniceanu, folosită de SUA pentru structuri de infanterie, dotate cu mijloace blindate și elicoptere, ce fac parte din inițiativa SUA pentru asigurarea aliaților din Europa în fața politicii agresive a Rusiei, infanteriști marini ce se instruiesc cu forțele noastre și specialiști în transport și logistică.

Aici, militarii americani au investit constant în dezvoltarea infrastructurii și există și avantajele unui aeroport cu acces din bază și apropierii de Portul Constanța.

Cea de-a doua bază militară  este cea din Deveselu, care adăpostește scutul anti-rachetă operat de marinarii americani.

Militarii americani au mai investit constant în infrastructura bazei aeriene de la Câmpia Turzii, unde desfășoară regulat aeronave F-16 și F-15.

Militari americani sunt și în cele trei comandamente NATO din România  și participă la diverse exerciții sau misiuni – cum e cea de poliție aeriană.

Toate aceste structuri sunt rotaționale, adică militarii stau o perioadă scurtă de timp,după care sunt înlocuiți, stau fără familii, iar infrastructura este una de strictă necesitate.

Lasă un răspuns