Moldovenii au o țară dar nu știu ce să facă cu ea

Moldovenii au o țară dar nu știu ce să facă cu ea. Ce se întâmplă acum în Moldova este rezultatul lipsei de reper al cetățenilor în drumul de parcurs al țării lor. Nu există un obiectiv de țară la care să adere majoritatea moldovenilor.

Dacă ne uităm la rezultatul alegerilor din luna februarie, vedem că majoritatea moldovenilor, peste 31 la sută, au votat cu partidul socialist al lui Dodon, sprijinit de Rusia. Pe locul doi s-a clasat blocul pro-european ACUM, format din formațiunile PAS și DA conduse de Maia Sandu și, respectiv, Andrei Năstase, care a obținut peste 26 la sută din voturi.

Dar mai sunt o parte însemnată, peste 23 la sută, care sunt fideli Partidului Democrat, condus de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, care joacă, funcție de interesele personale, cartea naționalismului, sau europenismului.

Interesant este că peste 8 la sută dintre moldoveni par mai degrabă oportuniști, pe aceștia nu-i interesează neapărat viitorul țării, ci mai degrabă pomenile aleșilor. Ei au votat cu partidul omului de afaceri Ilan Șor, care este anchetat  pentru fraude bancare, dar care face magazine cu mâncare ieftină pentru cei care au un card cu însemnele partidului.

La aproape 30 de ani de la căderea comunismului și obținerea independenței, cetățenii Moldovei încă nu s-au hotărât dacă se aliază valorilor occidentale sau rămân în sfera de influență a Rusiei. În spațiul public, încă se vehiculează mesaje că Rusia oferă gaze ieftine și alte avantaje financiare, la fel ca în România anilor 90.

Este drept că Republica Moldova s-a transformat într-un teatru de luptă între vest și est, dar nehotărârea și divizarea populației nu-i ajută deloc. Tot timpul marile puteri vor folosi această divizare pentru a-și atinge interesele.

România ar fi trebuit în toți acești ani să fie aproape de Republica Moldova, pentru a-i determina pe cetățeni să aleagă aderarea la Uniunea Europeană.

Din păcate însă, în materie de politică externă, România a decăzut atât de mult, că am devenit un fel de plagiatori. De fiecare dată când se întâmplă ceva pe plan extern, așteptăm să vedem ce zic ceilalți și pe urmă de exprimăm și noi.

Așa s-a întâmplat și în recenta criză din Moldova. Am reacționat târziu, copiind mesajele țărilor occidentale.

Mai mult, ministrul Meleșcanu, chiar dacă, cel puțin datorită vârstei, s-ar presupune că are ceva experiență, a făcut o greșeală de începător și și-a exprimat o păere personală, contrară celei agreate de Uniunea Europeană și a trebuit ca MAE să revină cu un comunicat oficial.

Fără repere solide, fără un obiectiv comun care să-i unească pe cetățenii Republicii Moldova, cu o clasă politică coruptă și vândută intereselor altor țări, va fi greu pentru ei să răzbată într-o Europă care se divizează tot mai mult.

 

Sursă foto: youtube.com

 

Lasă un răspuns