S-a găsit țapul ispășitor pentru întârzierile achizițiilor militare

S-a găsit țapul ispășitor pentru întârzierile achizițiilor militare. Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, a fost demis, sâmbătă, la propunerea ministrului apărării, ca urmare a slabelor rezultate manageriale.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că ministrul Gabriel Leș a demarat un amplu proces de evaluare a activității diferitelor structuri ale ministerului.

Este greu de crezut că Andrei Ignat a fost demis din cauza rezultatelor și seamănă mai degrabă ca o răfuială politică între membrii partidului de guvernământ, deoarece deciziile de achiziție aparțin mai degrabă ministrului, rolul secretarului de stat fiind unul tehnic.

S-a vorbit pe larg în presă la numirea lui, că Andrei Ignat este un apropiat al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, iar dacă ordinul de blocare a achiziției corvetelor a venit de la Liviu Dragnea, acesta a fost pus în aplicare de ministrul apărării Gabriel Leș, mai degrabă.

Viitorul ne va demonstra dacă chiar este o evaluare pe bune, sau una pentru îndepărtarea oamenilor incomozi. Dacă este una reală, atunci și șefii altor structuri ar trebui să aibă de suferit.

O altă anomalie la MApN a fost confruntarea declanșată de ministrul apărării, care a dorit ca el să-l numească pe noul șef al Armatei, atribuție a președintelui României până acum, lucru care s-a transformat într-o criză prelungită la șefia armatei, dar în acest caz, ministrul Leș ar trebui să se demită singur.

Revenind la achizițiile militare, MApN a reușit slaba performanță să blocheze toate procedurile aflate în derulare încă de anul trecut, iar România este singura țară care a alocat pentru apărare 2% din PIB, încă din 2017, dar nu a reușit niciodată să-i și cheltuie, surse militare declarând că de fapt politicienii au blocat acest proces din lipsa banilor.

Pînă în acest moment, România a semnat doar trei contracte de achiziții pentru transportoare Piranha (pentru două brigăzi) și sisteme de rachete Patriot și HIMARS.

Armata română are unele dintre cele mai vechi echipamente din NATO, ea încă are în dotare tancuri T-55, poliția aeriană se face cu MiG-21, iar cea mai înarmată navă de luptă este fregata Mărășești, construită în anii 70-80.

 

Lasă un răspuns