Ce înseamnă pentru Turcia ieșirea din programul F-35

Ce înseamnă pentru Turcia ieșirea din programul F-35. SUA a dat termen Turciei până pe 1 iulie pentru a renunța la cumpărarea rachetelor rusești S-400, în caz contrar urmând să fie scoasă din programul F-35, conform unei scrisori trimise oficialilor turci de către secretarul american al apărării în exercițiu Patrick Shanahan.

Ce înseamnă de fapt scoaterea Turciei din programul F-35?

Scoaterea Turciei din programul F-35 îmbracă cel puțin trei aspecte diferite: producerea unor părți ale avionului de către firmele turcești, achiziția de către forțele aeriene turce a avioanelor și instruirea piloților.

Companiile Turcești sunt responsabile în acest moment în realizarea a 937 de piese ale celebrului avion american, dintre care pentru aproape 400 firmele turcești sunt singura sursă de procurare. Oficialii americani deja lucrează la un plan ca până în 2020 producția acestor piese să fie mutată în companii din Europa și America.

Principalele firme turcești care produceau aceste componente și care vor avea de suferit sunt: Turkish Aerospace Industries, Roketsan și Tusas Engine Industries.

De asemenea, Turcia urma să cumpere 100 de avioane F-35, patru dintre acestea fiind deja în proprietatea guvernului de la Ankara. Cu toate acestea, avioanele se află în baza aeriană Luke și e posibil ca Guvernul SUA să găsească o modalitate de a nu le mai trasfera Turciei.

Și programele de instruire pentru piloții din baza aeriană Luke și pentru tehnicienii de întreținere din baza aeriană Eglin vor fi întrerupte, mai era trecut în respectiva scrisoare.

O altă consecință a cumpărării de către Turcia a rachetelor S-400 ar putea fi renunțarea participării forțelor aeriene americane la exerciții în această țară.

Cu toate acestea, oficialii americani au spus că toate aceste măsuri sunt provizorii, iar dacă Turcia renunță la achiziția rachetelor rusești, lucrurile vor intra pe făgașul normal.

Specialiștii americani au atras atenția guvernanților că achiziția de către Turcia a sistemului de rachete anti-aerian S-400 poate pune în pericol programul F-35, inclusiv prin aflarea modalităților de detectare a acestuia de către specialiștii ruși.

De altfel, între cele două țări s-au purtat discuții la diferite nivele, unde partea americană a explicat părții turce problemele de securitate ale acestei achiziții.

Lasă un răspuns