41 de parașutiști români, la operaţia aeropurtată „D-Day Landings Commemoration”

Un detaşament compus din 41 de militari paraşutişti, cu o aeronavă de transport C 130 Hercules, participă la operaţia aeropurtată „D-Day Landings Commemoration” din Sainte-Mere-Eglise, Chebourg Evreux, Franţa, conform unui comunicat remis de MApN.

Alături de ei sunt camarazi din Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Activitatea, parte a unei grandioase ceremonii de comemorare a eroilor, marchează trecerea a 75 de ani de la unul dintre evenimentele militare cele mai importante din istoria umanităţii, „Debarcarea din Normandia”.

Astfel, aproximativ 1.000 de paraşutişti recrează o parte din asaltul uriaş din 6 iunie 1944, pe ţărmul Normandiei, a unei forţe aliate de peste 150.000 de militari. Pe de altă parte, lansarea sincronizată a unui număr mare de paraşutişti din state membre ale NATO, fie şi într-un astfel de context, constituie un bun prilej pentru creşterea interoperabilităţii între structurile naţionale participante şi executarea propriu-zisă a operaţiilor aeropurtate.

Detaşamentul românesc, condus de  generalul de brigadă Adrian Ciolponea, ia  parte atât la exerciţiile de paraşutare, cât şi la ceremoniile de comemorare „Wing Exchange”, din zona Sainte-Mere-Eglise, care vor avea loc pe 9 iunie. La activităţile comemorative de mare amploare sunt prezenți veterani de război și importante personalităţi politico-militare ale lumii.

 

Sursă foto: Școala de aplicație FOS

Lasă un răspuns