Patru lucruri importante despre 6 iunie 1944, ziua debarcării aliaților în Normandia, cunoscută ca D-Day

Patru lucruri importante despre 6 iunie 1944, ziua debarcării aliaților în Normandia, cunoscută ca D-Day. Pe 6 iunie 1944, zi rămasă în istorie ca D-day, forțele aliate au lansat o operație întrunită (aeriană, navală și terestră) împotriva forțelor germane din Franța. Denumită ”Overlord”, campania a însemnat începutul eliberării țărilor din nord-vestul continentului. Iată patru lucruri importante ce ar trebui cunoscute despre 6 iunie:

Cea mai mare operație navală, aeriană și terestră din istorie. La începutul zilei de 6 iunie, 18.000 de parașutiști au fost lansați în nordul Franței pentru suport tactic, forțele aeriene au avut peste 14.000 de ieșiri pentru a asigura supremația aeriană și aproape 7.000 de nave de toate tipurile au luat parte la operația ”Neptun” – componenta navală a ”Overlord”, pentru sprijinul și transportul celor aproape 140.000 de militari pe cele cinci plaje din Franța: Utah, Omaha, Gold, Juno and Sword.

Planificarea operației, a fost una minuțioasă. O echipă de comandă condusă de generalul american Dwight D. Eisenhower a fost formată în decembrie 1943 pentru a planifica operațiile navale, aeriene și terestre. Aproximativ 9 milioane de tone de echipamente și materiale logistice au fost transportate din SUA în Marea Britanie. În Marea Britanie au ajuns, în anii 1943 și 1944, peste 1,4 milioane de militari americani.

D-day a fost o operație internațională. Până în 1944, peste 2 milioane de militari, din 12 țări, au fost desfășurați în Marea Britanie. Forțele aliate au fost constituite, în principal din americani, britanici și canadieni, dar au fost militari, în număr mai mic, din: Australia, Belgia, Cehia, Olanda, Franța, Grecia, Noua Zeelandă, Norvegia și Polonia.

Inovări inteligente folosite în operație: o mașină de prognoză a mărimii mareei, transformarea și realizarea unor diferite tipuri de nave de asalt, folosirea unui număr impresionant de planoare, porturi artificiale create din nave scufundate, conducte subacvatice pentru transportul petrolului din Marea Britanie.

 

Sursă foto: youtube.com

One Comment

  1. Rus Gabriel

    Imi place istoria

Lasă un răspuns