Saber Guardian 19. Este România pregătită în fața unei agresiuni din est? Ce nu s-a corectat de la ediția precedentă

Saber Guardian 19. Este România pregătită în fața unei agresiuni din est. Ce nu s-a corectat de la ediția precedentă. Saber Guardian 19, ca și ediția precedentă, este un exercițiu ce își propune, în primul rând, să testeze mobilitatea trupelor americane și aliate, în cazul unei agresiuni din est.

La el participă aproximativ 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere, dintre care 7.600 de români.

Ediția precedentă s-a desfășurat în vara anului 2017, cu o participare de 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere, cu peste 3.000 de mijloace tehnice, dintre care 90 de aeronave.

A fost un efort militar colosal pentru a demonstra capacitatea de reacție și descurajare a țărilor aliate și partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forței.

Concluziile exercițiului nu au fost chiar așa de optimiste. Cel puțin câteva dintre probleme au fost făcute publice chiar de către fostul comandant al forțelor SUA în Europa, generalul Ben Hodges. Acestea au fost lipsa infrastructurii care afectează mobilitatea trupelor și lipsa unor proceduri simplificate de trecere a graniței, așa numitul Schengen militar.

Chiar dacă nu s-a spus nimic despre ele, s-au văzut cu ochiul liber și diferențele dintre tehnica noastră și cea americană. Avioanele, transportoarele și tancurile noastre s-au mișcat admirabil, dar a fost un efort colosal al tehnicienilor. Încă de atunci se vorbea de nevoia de înlocuire a tehnicii, proces îngreunat și chiar blocat între timp.

Din păcate, chiar dacă aliații ne sar în ajutor în cazul unei agresiuni, rămân câteva probleme greu de surmontat.

În primul rând starea infrastructurii. Tehnica grea, în special tancurile, nu poate fi transportată decât pe câteva trasee, pe calea ferată sau pe drumuri, lucru care îngreunează acțiunile militare. Spre exemplu, au fost tancuri care au făcut mai multe zile pe căile ferate române, decât le-au trebuit să ajungă la graniță din Germania. Starea proastă a infrastructurii rutiere și feroviare nu doar ne omoară nervii când suntem blocați în trafic, dar aduce atingere și siguranței naționale.

În al doilea rând, în cazul unui atac prin surprindere, armata română ar trebui să reziste aproape o lună până la venirea aliaților în ajutor. Chiar dacă din anul 2017 sunt alocați în bugetul apărării 2% din PIB, aceștia nu sunt cheltuiți, iar programele de înzestrare sunt mult întârziate. În acest moment, militarii încă folosesc tehnică din perioada sovietică, mult depășită.

Concluzia este că astfel de exerciții sunt bune, în primul rând pentru antrenarea militarilor. Ele ar trebui însă să corecteze și problemele mari care se descoperă, altfel se transformă mai degrabă în evenimente media la care participă oficiali civili și militari și cam atât.

 

Sursă foto: facebook forțele terestre române

2 Comments

  1. BAJAN GHEORGHE

    Cine susține că în cazul unui atac prin surprindere, armata română ar trebui să reziste aproape o lună până la venirea aliaților în ajutor?

  2. Alexandru

    Toate aceste proleme sa datoreaza acestei clase politice ce se perinda din1990 si pina acum

Lasă un răspuns