SUA, primul raport despre strategia Indo-Pacific: China – putere revizionistă, Rusia – actor revitalizat malign, Coreea de Nord – stat derbedeu

Pentagonul a publicat primul raport despre strategia regiunii Indo-Pacific, pe 1 iunie, care are capitole speciale referitoare la principalele amenințări din zonă: China –  putere revizionistă, Rusia – actor revitalizat malign, Coreea de Nord – stat derbedeu.

Termenul de “Indo-Pacific” se referă la țările riverane Oceanului Indian și Oceanului Pacific, iar acest document vine cu soluții americane la tensiunile crescute din regiune.

China, în ultimii cinci ani, a reușit o creștere de neimaginat a puterii militare și economice, a început să schimbe fizionomia liberală a regiunii, prin presiuni politice, economice și militare asupra țărilor din zonă.

Mai mult, China și-a extins granițele în interiorul apelor Mării Chinei de Sud, prin construirea și militarizarea de insule artificiale.

Secretarul apărării în exercițiu, Patrick M. Shanahan, spune că regiunea Indo-Pacific a devenit teatrul de operații prioritar al Departamentului Apărării.

Asta înseamnă că e posibil ca SUA să se retragă din zonele tradiționale de conflict, precum Irak, Afganistan, Orientul Mijlociu, pentru a se concentra pe principalii competitori: Federația Rusă și Republica Populară Chineză.

De altfel, sunt voci peste ocean care afirmă că armata SUA, în viitor, nu va mai fi așa activă nici în Europa și e posibil ca mulți militari staționați acum pe bătrânul continent să fie redislocați.

În raportul privind strategia Indo-Pacifică, se specifică că principalul obiectiv al armatei SUA este să mențină această zonă liberă și deschisă, iar acest deziderat se va realiza, în principal, prin pregătire și parteneriate.

Pentagonul consideră că principala îngrijorare o reprezintă  competiția strategică între statele din regiune definită prin rivalitatea dintre lumea liberă și cea represivă. În particular, principalul pericol vine de la Partidul Comunist Chinez care vrea să câștige avantaje prin operații militare și de influențare, cât și prin presiuni economice și militare asupra altor țări.

Patrick M. Shanahan a mai subliniat că SUA nu va accepta politici sau acțiuni care vor amenința sau submina regulile bazate pe legile internaționale care sunt benefice tuturor națiunilor.

Referitor la China, raportul prevede că aceasta va dori hegemonia regiunii Indo-Pacific, pe termen scurt, și o proeminență globală, pe termen lung.

În regiune, armata SUA are peste 370.000 de militari și contractori civili, peste 2.000 de avioane și 200 de nave și submarine.

Cele mai mari concentrări de forțe se află în Japonia, Coreea de Sud și Guam.

Alți parteneri care găzduiesc forțe americane, la o scară mai mică, sunt Filipine, Australia, Singapore și insulele britanice Diego Garcia.

 

Sursă foto: US navy

Lasă un răspuns