SUA, câștigătoarea cursei înarmărilor

SUA, câștigătoarea cursei înarmărilor. De câțiva ani s-a declanșat o nouă cursă a înarmărilor, condusă detașat de SUA și China, care au cheltuit anul trecut pe apărare 650 de miliarde dolari, respectiv 250 de miliarde.

În această cursă au fost prinse toate țările, inclusiv România, care se află pe locul 40 cu peste 4,5 miliarde dolari cheltuiți de MApN în anul 2018.

Dar este și un câștigător al acestei noi perioade de înarmare a statelor?

America este principalul câștigător al noii curse a înarmărilor, în anul fiscal 2018, companiile americane de armament au vândut achipamente militare și muniții de peste 55,5 miliarde dolari, cu o creștere de peste 33 de procente față de anul precedent, doar prin programul FMS (foreign military sales ) conform unui articol din defensenews.com. La această sumă se adaugă încă 10 miliarde de dolari din vânzări directe ale companiilor americane.

Pentru anul fiscal 2019, oamenii din business-ul militar american sunt și mai optimiști, deoarece este posibilă o creștere, Departamentul de Stat a avizat vânzări de peste 70 de miliarde, urmând ca proiectele să fie aprobate și de Congres. Cea mai scumpă tranzacție este sistemul de rachete THAAD către Arabia Saudită, în valoare de 15 miliarde de dolari.

Pentru comparație, pe locul doi la exportul de armament în anul 2018 este Rusia, dar cu o valoare de aproape 10 ori mai mică decât SUA, aproximativ șase miliarde de dolari.

Țările NATO au ca obiectiv cheltuirea a 2 % din PIB pe apărare, din care cel puțin 20 % ar trebui folosiți pentru achiziții de noi echipamente.

Dintre țările NATO, Polonia este un importator principal de echipamente militare din SUA, aceasta urmând să cheltuiască peste 10 miliarde pentru achiziția de rachete Patriot și avioane F-35.

Și România a fost prinsă în această cursă, mai mult la capitolul importuri. În anii 2017 și 2018, țara noastră a semnat contracte de peste șase miliarde de dolari, cu trei firme americane, pentru achiziția de sisteme de rachete și transportoare blindate pentru trupe.

Cel mai scump contract al armatei române a fost de aproape 4 miliarde de dolari, pentru achiziția a șapte sisteme de rachete Patriot.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns