Polonia cumpără 32 de avioane F-35

Polonia cumpără 32 de avioane F-35. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat astăzi că a trimis o scrisoare LOR (Letter of Request) părții americane pentru achiziția a 32 de aeronave F-35, împreună cu un pachet logistic și de antrenament, conform Reuters.

Polonezii au mai cumpărat de la SUA, cu aproape 10 ani în urmă, 48 de avioane F-16 C/D Block 50/52 noi, cu 3,5 miliarde dolari, cu un generos off set.

Achiziția vine pe fondul îngrijorărilor polonezilor referitoare la tendințele expansioniste ruse în zonă.

Aceleași îngrijorări sunt și în România, dar țara noastră, în ultimul deceniu, nu reușește achiziția unei escadrile complete de F-16, nici măcar la mâna a doua.

După ce ministrul Mihai Fifor a promis anul trecut că până la finele anului 2018 se va semna contractul cu Portugalia pentru încă cinci aparate second hand, anul acesta ministrul Gabriel Leș a spus că acel contract va fi semnat în anul 2019, dar e greu de crezut că se va și ține de cuvânt.

Despre alte 36 de avioane, câte ar mai avea nevoie forțele aeriene, deja nimeni nu mai spune nimic.

 

One Comment

  1. BAJAN GHEORGHE

    Polonia este condusă de politicieni care cunosc istoria lor și care nu vor să mai treacă prin aceleși situații. Au făcut și cu siguranță vor face aceleași facilități pentru un off set care să vină în sprijinul achizițiilor.

Lasă un răspuns