Pe ce tehnică va lupta rezerva armatei?

Începând cu 2017, Ministerul Apărării Naționale a început recrutarea rezerviștilor voluntari, după modelul altor state NATO.

Chiar dacă selecția nu merge foarte bine și este un număr mai mic de voluntari decât cel scontat, rămâne totuși o întrebare dificilă pentru șefii armatei: pe ce tehnică se vor instrui acești militari?

Dacă ar fi să luăm exemplul armatei americane, în acest moment,  la Câmpia Turzii, sunt militari din rezerva acesteia, care au venit cu echipamente, inclusiv 12 avioane F-16.

Este clar că armata nu va avea destui militari rezerviști voluntari și nici tehnică suficientă pentru a crea mari unități. Cel mai probabil, rezerviștii voluntari vor fi repartizați la unitățile operaționale și se vor antrena pe tehnica militarilor activi.

O rezervă este valoroasă și poate fi folosită dacă este instruită și echipată. Altfel, totul este doar un program ratat unde se vor cheltui bani fără a se ajunge la rezultatele scontate. Cu atât mai mult, cu cât în Statutul rezerviștilor voluntari, Legea nr. 270/2015,  scrie că rezerviștii voluntari pot lua parte inclusiv la misiuni militare externe.

Militarii români din Afganistan, în lipsa unor transportoare blindate autohtone eficiente împotriva dispozitivelor explozive improvizate, execută misiuni pe mașini americane.

Cred că Ministerul Apărării Naționale ar trebui să explice dacă este un plan de înzestrare a acestei rezerve, deoarece scopul acestor militari nu este să facă sectoare sau să păzească unitățile dezafectate.

MApN ar trebui să asigure mijloace de luptă nu doar rezerviștilor voluntari, dar și la concentrarea populației apte pentru serviciul militar, în caz de instituire a stării de asediu, precum și la declararea stării de mobilizare sau a stării de război.

Rămâne totuși o întrebare la care eu unul nu văd niciun răspuns: pe ce tehnică vor lupta militarii mobilizați în caz de război?

Poate cineva se gândește că România va avea timp să cumpere echipamente militare înainte de o criză sau război, dar realitatea contrazice această supoziție.

România nu a fost în stare, în două decenii de pace, cu creștere economică, să achiziționeze echipamente militare esențiale, precum avioane pentru poliția aeriană, nave de luptă și tehnică blindată.

Chiar dacă găsește totuși să cumpere, durează ani până ce echipamentele sunt operaționale. Avioanele F-16 cumpărate din Portugalia în 2013 nici acum nu sunt operaționalizate complet și nu pot executa misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO.

Chiar anul ăsta, MApN pare că nu reușește să semneze contracte pentru echipamente planificate a fi cumpărate încă de anul trecut, cum ar fi corvetele, bateriile de coastă și camioanele.

Nici industria de armament nu mai e ce-a fost odată. De mai bine de zece ani nu a reușit realizarea unor prototipuri acceptabile pentru schimbarea transportorului amfibiu blindat sau a puștii de asalt.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns