Sondaj: Rusia, cea mai mare amenințare la adresa românilor

Sondaj: Rusia, cea mai mare amenințare la adresa românilor.

Ultimul sondaj realizat de INSCOP a arătat că românii sunt imuni la propaganda venită de la est.

Peste 64 la sută dintre români cred că Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României. Alți peste 62 la sută cred că Ungaria acționează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei, într-o formă sau alta.

Referitor la bugetul apărării, peste 59 la sută dintre români cred că ar trebui alocați mai mulți bani pentru Apărare.

Interesant este că nici propaganda unor posturi TV care au inventat statul paralel ca amenințare, nu a prins la populație.

Întrebați care ar fi cea mai mare amenințare pentru România în viitorul apropiat, 35 la sută dintre români aleg corupția, aproape 19 la sută o nouă criză economică, peste 15 la sută un eventual război în zonă și aproape 14 la sută scandalurile provocate de clasa politică.

Încrederea în instituții internaționale

Referitor la Uniunea Europeană, aproape o jumătate dintre români consideră că aderarea la UE a adus României mai degrabă avantaje, în timp ce 35 la sută sunt de părere că nu a adus nici avantaje și nici dezavantaje și doar 12 la sută cred că a adus mai degrabă dezavantaje.

În contextul în care România și Statele Unite ale Americii au încheiat un parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, peste 44 la sută dintre români sunt de părere că relațiile dintre România și SUA ar trebui să devină și mai apropiate, iar 39 la sută să rămână așa cum sunt.

Securitatea țării

Referitor la securitatea țării, peste 33 la sută dintre români cred că România este cel mai bine apărată de NATO și numai 24 la sută de institutiile noastre de aparare si ordine publica (armata, serviciile secrete, politia).

Mai sunt cei pesimiști, peste 12 la sută, care cred că nu reusim sa ne aparam in mod eficient nici singuri si nici cu ajutorul aliatilor nostri.

Articolul 5 al NATO

Întrebați dacă aliații ar interveni pentru România în cazul unui atac, 61 la sută au răspuns afirmativ și doar un pic peste 8 la sută au răspuns negativ, restul fiind de părere că România nu va fi atacată, 19 la sută, iar 11,5 la sută fiind non-răspunsuri.

Referitor la obligația României de a apăra un alt stat NATO, peste 80 la sută au fost de acord ca țara noastră să acorde ajutpr oricărei țări aliate, 6,4 la sută au ales varianta contrarie, restul neștiind să răspundă.

Interesant este faptul că 76,6 la sută dintre români consideră că ar trebui ajutată militar orice țară membră UE, în timp ce 8,5% aleg varianta contrarie, chiar dacă în tratatul UE nu există un articol similar cu cel al Alianței Nord-Atlancice.

Date despre sondaj

Barometrul de opinie publică a fost realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

Sursă foto: youtube.com

Lasă un răspuns