Bulgarii, posibil să renunțe la F-16

Bulgarii, posibil să renunțe la F-16. Ministrul apărării din Bulgaria, Krasimir Karakachanov, a lăsat de înțeles, într-o declarație la radioul național, că e posibil să nu mai negocieze cu americanii pentru cumpărarea celor opt avioane F-16 Block 70.

Supărarea bulgarilor vine de la prețul prea mare al avioanelor. Chiar dacă oficialul bulgar nu a precizat prețul cerut de americani, se știe deja că oficiali de la ministerul bulgar al apărării estimaseră costul avioanelor la aproximativ 850 milioane de dolari.

Conform defensenews.com, la licitația pentru cele opt avioane, participă și Italia, cu Eurofighter Typhoon, și Suedia cu Saab JAS 39 Gripen.

Ministrul apărării din Bulgaria, în declarația făcută, a spus că altor țări le-au fost vândute aeronave la prețuri rezonabile, făcând referire la Slovacia, care ar fi cumpărat 14 avioane F-16 Block 70/72 la un preț puțin peste 1,5 miliarde de dolari.

În momentul de față, Bulgaria execută misiuni de poliție aeriană cu aeronave sovietice, MiG-29.

Și România mai are nevoie de cel puțin 41 de aeronave, după ce a cumpărat din Portugalia, la mâna a doua, 12 aeronave F-16.

Conform oficialilor români, în primă urgență se vor cumpăra încă cinci avioane tot din Portugalia, tot la mâna a doua, dar încă nu se cunoaște prețul tranzacției.

 

Sursă foto: Christian Timmig/NATO, avion american F-16, participant la exercițiul Trident Juncture, 2018, în Suedia

Lasă un răspuns