Europenii spun ”pas” americanilor în criza iraniană

Europenii spun ”pas” americanilor în criza iraniană. Criza iraniană a arătat diferențele de opinie dintre SUA și țări puternice din Europa, precum Marea Britanie, Franța, Germania și chiar Spania.

După deteriorarea relațiilor dintre SUA și Iran și anunțul făcut de oficiali americani că o grupare navală în jurul portavionului USS Abraham Lincoln, la care se adaugă bombardiere strategice, se îndreaptă spre Orientul Mijlociu, ca răspuns la o „ameninţare credibilă” din partea Teheranului, oficialii europeni și-au arătat mai degrabă îngrijorarea față de un conflict, decât susținerea aliatului în cazul unui război.

Luni, secretarul de stat american Mike Pompeo s-a întâlnit, la Bruxelles, cu miniștrii de externe din Marea Britanie, Franța și Germania, precum și cu Federica Mogherini, înalt reprezentant și vicepreședinte al Comisiei Europene, în urma căruia, oficialii din Europa au declarat că au cerut reținere din partea Washington-ului, pentru a evita escaladarea accidentală a unui conflict.

De altfel, și Ministerul Apărării din Spania a anunțat că şi-a retras temporar fregata Mendez Nuńez, care făcea parte din gruparea navală a portavionului USS Abraham Lincoln.

Publicația New York Times a dezvăluit la începutul săptămânii că oficialii americani au revăzut planurile de atac împotriva Iranului, implicând în jur de 120.000 de militari și un puternic atac cibernetic, dacă Iranul va ataca direct, sau prin alte forțe controlate, militari americani din Siria sau Irak, după cum arătau unele rapoarte de informații.

Patru nave petroliere aparținând Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Norvegiei au fost atacate sau sabotate în Golful Oman, duminică și luni, fără a fi avariate grav, lucru care a escaladat tensiunea din zonă.

Ca răspuns la acțiunile americane, în presa iraniană a apărut declarația unui oficial al Gărzii revoluționare, Amirali Hajizadeh, care a spus că în trecut o astfel de grupare navală era o amenințare, dar acum a devenit o țintă.

Marți, președintele Donald Trump a catalogat drept ”fake news” știrile apărute în New York Times și a afirmat că nu a existat un plan de atac al Iranului, din fericire nu există nici în prezent un astfel de document, dar dacă ar trebui făcut, ar trimite mult mai mulți militari.

Oricum, este greu de crezut că va izbucni un război în zonă, președintele Trump și-a arătat intenția de a dezangaja militarii americani din regiune, prin retragerea acestora din Siria și Afganistan, iar  iranienii știu că nu pot face față unei confruntări directe și e puțin probabil că îi vor provoca pe americani în perioada următoare.

Grupare navală în jurul portavionului USS Abraham Lincoln, sursă foto: pagina facebook a USS Abraham Lincoln

 

Lasă un răspuns