Aeronava militară, singura salvare a arșilor din România

Aeronava militară, singura salvare a arșilor din România. O altă aeronavă militară transportă astăzi un tânăr cu arsuri grave în Belgia. Acest lucru ridică cel puțin două întrebări îngrijorătoare: dacă pe timp de pace nu reușim să tratăm în țară răniții cu arsuri, ce vom face în caz de criză și de ce în astfel de situații nu sunt folosite avioanele SMURD.

Oficialii români nu au realizat niciun fel de lecții învățate după tragedia de la Colectiv și nici astăzi nu există soluție pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave. Asta pe timp de pace, pe timp de criză sau război, situația va fi mult mai gravă.

De altfel, cam toate spitalele sunt aproape pline, iar timpul de așteptare la unitățile de primire urgențe, în timp de pace, este mai mult de o oră. În acest caz ce ne vom face într-o criză majoră, când vor fi sute de răniți, mulți cu arsuri și nevoi imediate de intervenție?

Poate vă gândiți la spitalele de campanie. Ministerele apărării și sănătății dispun fiecare de câte un spital de campanie, dar îmbarcarea, transportul și montarea poate dura chiar și 24 de ore. Există proceduri în Uniunea Europeană pentru instalarea unor spitale din alte țări, dar și aici procedurile administrative, transportul și instalarea ar dura până la o săptămână.

Nici transportul a sute de răniți în străinătate cu avioane militare nu va fi ușor, iar identificarea spitalelor cu paturi disponibile din Europa și transportul bolnavilor va dura câteva zile.

Atunci rămâne întrebarea ce se va întâmpla în prima zi cu sutele de răniți și cine și unde vor fi tratați.

Știu că s-au făcut mai multe exerciții, ultimul chiar luna trecută, dar se pare că oficialii sunt mai degrabă optimiști că vor putea face față unui val masiv de răniți, în loc să identifice problemele și să propună soluții pentru rezolvarea lor.

Între niște bolnavi închipuiți și vopsiți din timpul exercițiilor și sutele  de răniți dintr-o situație reală e o diferență de câteva sute de vieți omenești. Cine va răspunde dacă acestea nu vor fi salvate?

Lasă un răspuns