Săptămână importantă pentru forțele navale

Săptămână importantă pentru forțele navale. Săptămâna aceasta se așteaptă decizia privind achiziția corvetelor pentru forțele navale române.

Ministrul apărării naționale, Gabriel leș, a promis într-o declarație de presă din 19 aprilie, că în 2-3 săptămâni se va lua o decizie privind achiziția celor patru corvete pentru forțele navale, ceea ce înseamnă că până vineri ar trebui anunțată firma câștigătoare sau reluarea procesului de achiziție.

Gabriel Leș a confirmat că ordinea firmelor, conform prețului cel mai mic, este Naval Grup Constanța, Damen și Fincantieri, dar a subliniat că la desemnarea câștigătorului nu prețul este singurul criteriu. Se vor lua în considerare și caracteristicile tehnice ale navelor și modul de implicare a industriei naționale de apărare.

Sunt trei firme care se bat pentru contractul estimat la 1,6 miliarde de dolari: Naval Group din Franța – are un parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, Damen din Olanda – are șantierele navale din Galați și Mangalia și Fincantieri din Italia – are șantierele navale din Brăila și Tulcea.

Încă de la finalul anului trecut a apărut în publicația franceză ”La Tribune” un articol în care redactorul șef pentru industrii și sevicii, Michel Cabirol, atrăgea atenția asupra intervenției unor oameni politici români în favoarea unui competitor. Jurnalistul a dezvăluit și sumele care ar fi fost licitate de cele trei companii (1,2 miliarde de Naval Group, 1,25 miliarde de către Damen și 1,34 miliarde de compania Fincantieri).

Toate navele de luptă ale forțelor navale sunt din era Războiului Rece, iar cele două fregate achiziționate la mâna a doua în 2003, fără sisteme de rachete pentru lupta la suprafață, sunt mai slab înarmate decât fregata Mărășești construită de România în anii 70-80.

 

Foto: Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” în misiune de căutare și salvare – sursă Forțele Navale

Lasă un răspuns