Piloții italieni ne ajută cu poliția aeriană

Piloții italieni ne ajută cu poliția aeriană. Patru aeronave Eurofighter italiene vor executa misiuni de poliție aeriană începând cu luna mai, timp de patru luni, alături de avioanele MiG-21 LanceR românești, conform unui comunicat emis de Comandamentul Aerian NATO din Ramstein, Germania.

Piloții și cei aproape 130 de tehnicieni vor fi dislocați în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, la începutul lunii mai.

Comandantul detașamentului, colonelul Andrea Fazi, a participat la o misiune similară, în 2017, în Bulgaria, având experiență în misiuni deasupra Mării Negre.

România este sprijinită în misiunile de poliție aeriană ca măsură a Alianței Nord-Atlantice de asigurare a țărilor din est, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în 2014.

Misiunea este supervizată de Comandamentul Aerian Aliat din Ramstein, Germania, și condusă de Centrul Operațional Aerian din Torrejon, Spania.

La jumătatea lunii martie, politicieni români au participat la o ceremonie militară la Fetești pentru a marca trecerea avioanelor F-16 românești la executarea misiunilor de poliție aeriană, sub autoritate națională, dar acestea încă nu au trecut evaluarea NATO pentru misiuni sub comanda alianței.

Românii se străduiesc, fără succes, de aproape două decenii să înlocuiască bătrânele MiG-uri. Până acum am reușit să luăm trei sferturi de escadrilă de F-16, la mâna a doua, care încă nu a fost evaluată de NATO pentru misiuni de poliție aeriană sub comanda alianței.

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a precizat, pe 19 aprilie, că s-au trimis toate documentele în Portugalia, pentru achiziția a încă cinci aeronave F-16, pentru completarea primei escadrile, cu posibilitatea ca până la finalul anului să fie semnat și contractul.

Pentru celelalte 36 de avioane multirol necesare, ministrul Leș a spus că oficialii SUA ne-au propus F-35, avionul cel mai avansat la ora actuală, de generație a cincea, dar nu crede că ni-l putem permite și ar opta tot pentru F-16, dar noi de data asta.

 

Sursă foto: facebook Comandamentul Aerian NATO din Ramstein, Germania

Lasă un răspuns