Cât de toxice sunt școlile doctorale din instituțiile de forță

Cât de toxice sunt școlile doctorale din instituțiile de forță. Învățământul militar este cel mai performant din sistemul public românesc, în primul rând datorită concurenței foarte mari și a calității elevilor și studenților, dar conducătorii școlilor doctorale au adus, de-a lungul timpului, grave prejudicii de imagine, prin lipsa reacțiilor potrivite în fața valului de acuzații de plagiat.

Chiar dacă la liceele militare rata absolvirii este de sută la sută, iar academiile militare, insclusiv cele ale SRI și MAI produc absolvenți de o certă valoare, au rămas mereu școlile doctorale care au produs, în special, scandaluri pe bandă rulantă.

Ultimul scandal, în care un angajat al Academiei de Poliție a amenințat-o cu moartea pe o jurnalistă, Emilia Șercan, care este și lector universitar la Universitatea București, aruncă din nou cu noroi pe imaginea învățământului militar din instituțiile de forță.

Emilia Șercan se străduiește de ani buni să demasce hoțiile din Academia de Poliție, Academia Națională de Informații și Universitatea Națională de Apărare, reușind să aducă la lumină impostura unor profesori universitari de aici, în cârdășie cu oameni politici puternici ai momentului care și-au obținut doctorate prin plagiat.

De ce nu se face curățenie

În primul rând nu se face o verificare corectă a tuturor lucrărilor și o reformă a școlilor doctorale din cauza slăbiciunii rectorilor de la UNAp, AP și ANI în fața plagiatorilor care, de multe ori, sunt oameni puternici din politică și administrație.

S-a ajuns aici, deoarece la toate cele trei instituții sunt colegii unde oameni politici vin pentru a-și cosmetiza cv-ul, iar după șase luni aceștia se pot înscrie la școala doctorală. Așa au obținut titluri de doctor oameni influenți din societate fără să aibă nicio legătură cu domenii precum securitate, siguranță sau informații.

În al doilea rând, această siuație vine din trecut și nimeni nu vrea să strice tradiția care, chiar dacă este una toxică, aduce bani și influență angajaților școlilor doctorale.

Dar mai este și riscul ca lucrări ale unor profesori universitari din aceste instituții să fie plagiate, lucru care ar duce la încheierea activității universitare a acestora.

Multe lucrări nu au nici valoare științifică

Pe lângă plagiat, școlile doctorale mai au și problema valorii științifice a lucrărilor absolvenților. Lucrările de doctorat ar trebui să fie teme de cercetare care să aducă soluții la multele probleme și provocări de securitate, lucru care nu prea s-a întâmplat până acum.

One Comment

  1. BAJAN GHEORGHE

    Valoarea unui doctorat în domeniul militar nu este una una știițifică, este una dată de calitatea informațiilor puse în evidență și care pot sta la baza amendării abordării tactice și stratrategice a acțiunilor și operatiilor militare, a stabilirii și aplicării procesului de planificare a apărării, a determinării vulnerabilităților la adresa securității statului și a criteriilor ce trebuie să stea la baza implementării măsurilor de limitare / anihilare a acestora. Toate acestea trebuie corelate cu acțiunile ce se desfășoară și celelalte medii clasice de ducere a acțiunilor și cerințele actuale ale mediului geostrategic. Din păcate, dpdv militar, la această dată sunt foarte puțini profesori care să înțelegă și să fie în măsură să coordoneze un doctorand. Mai mult, beneficiile financiare coroborate cu presiunile politice au determinat și cu siguranță vor continua să se pună în aplicare zicala *de la Dosoftei în coace, cîrțile din cărți se face*. De curiozitate…să ne uităm puțin peste tematica și calitatea lucrărilor de absolvire a studiilor academice ale ofițerilor din ultimii 15 ani.

Lasă un răspuns