Noi contracte la MApN: corvete în trei săptămâni, F-16 până la sfârșitul anului

Noi contracte la MApN: corvete în trei săptămâni, F-16 până la sfârșitul anului. Ministrul Gabriel Leș a declarat ieri că în două-trei săptămâni speră să se ia o decizie privind achiziția corvetelor, iar până la sfârșitul anului s-ar putea semna și contractul pentru încă cinci avioane F-16 la mâna a doua, din Portugalia.

 

Achiziția corvetelor nu se va face ținând cont doar de prețul cel mai mic

Referitor la corvete, Gabriel Leș a confirmat că ordinea, conform prețului cel mai mic, este Naval Grup Constanța, Damen și Fincantieri, dar a subliniat că la desemnarea câștigătorului nu prețul este singurul criteriu. Se vor lua în considerare și caracteristicile tehnice ale navelor și modul de implicare a industriei naționale de apărare.

Sunt trei firme care se bat pentru contractul estimat la 1,6 miliarde de dolari: Naval Group din Franța – are un parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, Damen din Olanda – are șantierele navale din Galați și Mangalia și Fincantieri din Italia – are șantierele navale din Brăila și Tulcea.

Încă de la finalul anului trecut a apărut în publicația franceză ”La Tribune” un articol în care redactorul șef pentru industrii și sevicii, Michel Cabirol, atrăgea atenția asupra intervenției unor oameni politici români în favoarea unui competitor. Jurnalistul a dezvăluit și sumele care ar fi fost licitate de cele trei companii (1,2 miliarde de Naval Group, 1,25 miliarde de către Damen și 1,34 miliarde de compania Fincantieri).

La noi, ce s-a întâmplat cu flota militară trece dincolo de puterea de înțelegere. Nici dacă îi puneam pe cei mai mari dușmani să aibă grijă de navele militare și tot nu ajungeam așa de rău.

Toate navele de luptă sunt din era Războiului Rece, iar cele două fregate achiziționate la mâna a doua în 2003, fără sisteme de rachete pentru lupta la suprafață, sunt mai slab înarmate decât fregata Mărășești construită de România în anii 70-80.

 

Până la sfârșitul anului, s-ar putea semna contractul pentru încă cinci avioane F-16

 

Ministrul apărării naționale a precizat că s-au trimis toate documentele în Portugalia, pentru achiziția a încă cinci aeronave F-16, pentru completarea primei escadrile. Gabriel Leș a declarat că până la finalul anului speră să fie semnat și contractul.

Pentru celelalte 36 de avioane multirol, ministrul Leș a spus că oficialii SUA ne-au propus F-35, avionul cel mai avansat la ora actuală, de generație a cincea, dar nu crede că ni-l putem permite și ar opta tot pentru F-16, dar noi de data asta.

 

Sursa foto: Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” în misiune de căutare și salvare – foto Forțele Navale

Lasă un răspuns