Inspecție a militarilor ruși în România

Inspecție a militarilor ruși în România. Pe 16 aprilie, o delegație militară rusă va inspecta o unitate militară din România. În perioada 15-19 aprilie, militari ruși și români, la bordul unui avion rus AN-30 vor efectua zboruri deasupra României.

Informațiile au fost difuzate de publicația Sputnik, citându-l pe șeful Centrului Național rus pentru diminuarea pericolului nuclear, Serghei Râjkov.

Partea română nu a confirmat informația încă, dar ca procedură, oficialii români nu obișnuiesc să informeze public despre activitățile desfășurate în baza Documentului de la Viena, semnat la 2011, și a Tratatului Cer Deschis, adoptat la 24 martie 1992, la Helsinki.

Zborul de inspectare deasupra teritoriului României va fi efectuat în perioada de 15 – 19 aprilie, cu plecare din București, pe o rază maximă de 900 de kilometri, la bord afându-se și specialiști militari români.

Documentul de la Viena  se referă la măsurile de creştere a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE și a intrat oficial în vigoare la 1 decembrie 2011.

Tratatul Cer Deschis, adoptat la 24 martie 1992, la Helsinki, a fost semnat, până în prezent, de 34 de state, inclusiv de SUA şi de Federaţia Rusă. România a ratificat Tratatul Cer Deschis în 1994 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002.

Prin mecanismele de observare aeriană reciprocă, Tratatul contribuie la întărirea încrederii şi a securităţii, precum şi la consolidarea păcii şi stabilităţii, în aria sa de aplicabilitate: de la Vancouver la Vladivostok.

Tratatul conferă părţilor dreptul de a efectua zboruri de observare a teritoriului statelor participante, stipulând totodată obligativitatea acordării permisului de survolare a propriului teritoriu, în condiţiile prevăzute de Tratat.

Lasă un răspuns