Bulgaria va cumpăra două nave de patrulare

Bulgaria va achiziționa două nave de patrulare. România și Bulgaria parcurg același drum greu al achiziției de noi nave. Noi am avut prima încercare în 2016, ei în 2017. Să vedem ce țară va reuși semnarea unui contract anul acesta.

Șeful forțelor navale bulgare, viceamiralul Mitko Petev, a anunțat la postul național de radio că trei companii vor participa la licitația pentru construirea a două nave de patrulare.

Procedura de înscriere a companiilor se termină pe 16 aprilie, iar oficialul bulgar speră ca până la sfârșitul anului să fie semnat contractul, urmând ca prima navă să fie gata în 2023 și a doua în 2024.

Navele trebuie să aibă capabilități de luptă anti-aeriene, anti-navă și anti-submarine și se dorește ca aceastea să fie dotate, pe urmă, și cu elicoptere.

Companiile care vor licita pentru câștigarea contractului în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro sunt italienii de la Fincantieri, nemții de la Lürssen și bulgarii de la MTG Dolphin.

Licitația vine după ce în 2017 aceeași procedură a fost anulată chiar de către guvernul bulgar în urma retragerii singurei firme din competiție.

Și românii doresc achiziția a patru corvete, procedura la noi este puțin mai avansată, dar a fost suspendată chiar de Ministerul Apărării Naționale, asta după ce a mai fost o tentativă de cumpărare în 2016.

Vom vedea care dintre cele două țări vecine va avea prima navele mult dorite.

Politicienii din amândouă țările au declarat că sunt planuri și alocări bugetare pentru creșterea capacității de luptă a forțelor navale ca urmare a destabilizării regiunii în urma anexării ilegale a Crimeei și ocupării unei părți din Ucraina de către forțe ruse.

Lasă un răspuns