Turcia ar putea cumpăra și alte echipamente militare din Rusia

Turcia ar putea cumpăra și alte echipamente militare din Rusia. Vor afecta acțiunile președintelui Recep Tayyip Erdogan relația țării sale cu SUA și chiar stabilitatea Alianței Nord-Atlantice?

În cadrul unei întâlniri între președinții Turciei și Rusiei, desfășurate luni, 8 aprilie, la Moscova, Vladimir Putin a declarat că transmiterea rachetelor S-400 către Turcia este o prioritate a guvernului rus.

În plus, președintele Rusiei a adăugat că vor urma și alte cooperări importante  în tehnologii militare între cele două țări.

La rândul său, președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că dorește intensificarea cooperării economice între cele două țări și a lăsat de înțeles că militarii ruși și turci ar putea colabora mai strâns în Siria.

Cei doi președinți, însoțiți de miniștri pe diferite domenii, au participat la opt sesiuni de lucru în cadrul Consiliului de cooperare bilateral desfășurat zilele astea la Moscova.

Principalele subiecte au fost intensificarea cooperării economice, sistemele de rachete S-400 și finalizarea conductei de gaze TurkStream.

Mai mulți oficiali americani s-au arătat deranjați de achiziția de către Turcia a echipamentelor militare rusești și au declarat că aceasta nu va mai primi avioane F-35, dar președintele Erdogan a afirmat în mai multe rânduri că achiziția va continua și că e dreptul Turciei să cumpere echipamente militare în cele mai bune condiții pentru țara sa.

Alianța Nord-Atlantică, din care face parte și Turcia, a fost înființată, în principal, pentru apărarea Europei împotriva agresiunii Rusiei și consideră Rusia principalul factor destabilizator al regiunii.

Lasă un răspuns