Politicieni și militari la Ziua NATO

Politicieni și militari la Ziua NATO. Ziua NATO a fost sărbătorită de Ministerul Apărării Naționale, conform legii, în prima duminică a lunii aprilie.

La prima oră a dimineții, principalii protagoniști au fost militarii și politicienii. Între aceștia, e o diferență de 60 de procente în încrederea românilor.

În timp ce armata este cotată la  peste70 la sută încredere de către populație, principalele instituții politice (partidele, Guvernul și Parlamentul) sunt la aproximativ 10 la sută.

În ultimele decenii, militarii români au ocupat aproximativ 50.000 de funcții în misiuni internaționale (peste 30.000 doar în Afganistan) și aproape 40 de batalioane și alte 200 de microstructuri au fost rotite, în total, în teatrele de operații.

Militarii și-au îndeplinit ireproșabil misiunile în zonele de război, s-au pregătit la nivelul celorlalți soldați din alte țări, au învățat procedurile de lucru și limba engleză, în timp ce politicieni, după aderare, au tratat armata ca pe o afacere profitabilă pentru ei și au subfinanțat drastic bugetul apărării, pe idea că acum are cine să ne apere.

Astăzi, armata română ar fi putut avea o corvetă nouă și fregatele modernizate, dacă politicienii ajungeau la un consens în 2016, două escadrile de avioane F-16 dacă aceeași politicieni în 2010 nu refuzau o ofertă generoasă a armatei SUA, sau nave moderne dacă nu s-ar fi luat șpagă la achiziția celor două fregate de la britanici.

În plus, România ar fi putut avea o industrie solidă de armament, dacă puținele contracte încheiate s-ar fi făcut cu off-set.

Sursă foto: Petrică Mihalache, mapn.ro

Lasă un răspuns