NATO la 70 de ani: pensionare sau relansare?

NATO la 70 de ani: pensionare sau relansare? La 4 aprilie se împlinesc 70 de ani de la semnarea Tratatului Atlanticului de Nord, la Washington, de către SUA, Canada și 10 state europene.

În prezent, Alianța Nord-Atlantică cuprinde 29 de state membre din Europa și America de Nord și se află într-o profundă criză internă.

Sunt conflicte politice între țările europene, între SUA și lideri europeni, între SUA și Turcia etc.

Mai sunt și regimurile politice din Turcia, Ungaria, Polonia și chiar România, unde democrația are de suferit prin tendințele de acaparare a puterii de către unii lideri politici, încălcând chiar tratatul de funcționare al alianței.

Turcia are și problema achiziției rachetelor S-400 din Rusia, demers criticat dur de oficialii americani.

Peste ocean sunt din ce în ce mai multe voci care critică cheltuielile americane de aproape 8 miliarde de dolari anual cu trupele dislocate în estul Europei ca măsură de reasigurare împotriva tendințelor agresive ale Rusiei și chiar este luată în considerare o reducere a efortului militar american pe bătrânul continent.

Chiar dacă, politic și strategic, SUA sunt mai puternice în cadrul NATO decât separat, la sfârșitul anului trecut au apărut informații că Donald Trump a dorit ieșirea țării din alianță.

Unitatea șubredă a liderilor țărilor membre NATO a și permis creșterea agresivității Federației Ruse în zonă, care duce un intens război informațional, se implică ilegal în alegerile din statele membre NATO și agenți ai serviciului rus de informații militare au executat un atac cu arme chimice într-o localitate din Marea Britanie.

Rusia ocupă teritorii din Georgia, Ucraina și Republica Moldova și este clar că alianța nu are nicio strategie eficientă pentru a corecta acest lucru.

Această criză de fermitate și unitate a membrilor alianței s-a manifestat și în cea mai grea și lungă misiune, cea din Afganistan, unde țări mici, chiar partenere, precum Georgia, au avut la un moment dat o implicare mai mare decât țări NATO cu pretenții.

NATO, așa cum este în acest moment, nu mai sperie pe nimeni și nu mai reprezintă o pavăză împotriva agresiunii ruse. Sunt țări membre NATO care au relații militare și economice mai strânse cu Rusia decât cu alt membru al alianței.

 

Singura alternativă eficientă a alianței este relansarea.

Alianța Nord-Atlantică trebuie să se reinventeze în jurul unor principii clare și a unor valori comune ce trebuie apărate.

O alianță unită în jurul unor valori democratice comune ce susțin libertatea de exprimare, statul de drept, piața liberă etc ar trebui să primeze și, eventual, statele care încalcă aceste valori să fie corectate.

Fără o democrație reală vor apărea lideri politici populiști care vor dori să aibă o relație specială cu Rusia sau China pentru a fi ajutați să nu-și piardă puterea și privilegiile.

O strategie comună fermă împotriva agresiunii Rusiei ar fi un alt pas important. Este clar că sancțiunile economice nu au niciun efect. Țările din est au trecut la o poziție defensivă, cu ajutor american, în timp ce țările vestice mimează implicarea.

De asemenea, ar trebui făcute eforturi susținute pentru limitarea dependenței energetice față de est, inclusiv prin susținerea proiectelor de infrastructură care ar aduce gaze din alte regiuni.

Țările NATO, în special cele europene, ar trebui să fie mai implicate în susținerea statelor ex-sovietice pentru a instaura democrații solide și a le scoate de sub influența Rusiei.

Altfel, se va discuta mult, va trece summit după summit, se vor lua în continuare măsuri de asigurare a aliaților din est fără o garanție fermă de securitate, iar pe termen lung Alianța Nord-Atlantică își va pierde relevanța în fața influenței tot mai agresive în zonă a Rusiei și Chinei.

Lasă un răspuns