Relațiile militare turco-ruse, tot mai strânse

Relațiile militare turco-ruse, tot mai strânse. Armata turcă cumpără echipamente militare din Rusia și participă la misiuni și exerciții comune.

Vineri, miniștrii de externe din Turcia și Rusia au declarat, după discuții referitoare la sistemul de rachete S-400, că achiziția va merge mai departe, cu toată opoziția categorică a Statelor Unite ale Americii, conform agenției ruse Tass.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe turc, a mai adăugat că țara sa nu intenționează să vândă echipamentul rusesc către o terță țară, ci îl va folosi pentru propriile nevoi.

Negocierile au început în 2016, iar de-a lungul timpului, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a spus că intenționează să cumpere și sistemul S-500 când va fi disponibil.

Primele rachete pot fi livrate Turciei din toamna acestui an, conform unei declarații a ministrului turc al apărării. Oficialul a mai spus că încă nu s-a luat decizia unde vor fi instalate aceste sisteme.

Tot ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat săptămâna trecută că militarii ruși și turci au desfășurat pentru prima dată, coordonat, patrule independente în nordul Siriei, în regiunea Tell Rifaat.

Aceste acțiuni vin după ce la începutul lunii, în perioada 6-8 martie, Turcia și Rusia au efectuat exerciții militare comune în Marea Neagră.

Turcia face parte din NATO, alianță care consideră Federația Rusă ca una dintre principalele amenințări globale.

Lasă un răspuns