Faceți parte din aceeași armată?

Faceți parte din aceeași armată? este întrebarea pusă în glumă de militarii altor țări soldaților noștri aflați în misiuni internaționale. Întrebarea are legătură cu diferențele evidente de culoare ale ținutei de luptă.

Este o situație nemaiîntâlnită până acum în România sau în altă țară NATO, care face de râs serviciul logistic românesc. Din păcate, după sesizarea în presă, nu s-a luat nicio măsură de tragere la răspundere a vinovaților sau de corectare a acestei situații jenante.

Chiar pe pagina oficială a Ministerului Apărării Naționale vedem în continuare militari din diferite unități cu diferențe mari la același tip de ținută. Aceleași diferențe de culoare se văd și la militarii aflați în misiuni internaționale.

Militarii se plâng de calitatea ținutei de instrucție de zeci de ani și, cînd ajung într-un teatru de operații, primul lucru pe care îl fac e să-și cumpăre bocanci americani de la magazinul din bază.

Calitatea slabă a ținutelor nu i-a ocolit nici pe militarii încadrați la Comandamentul Logistic Întrunit, structura care s-a ocupat de lansarea noii ținute în anul 2017, după cum se vede în pozele de mai jos.

 

Dar nu doar calitatea ținutei îi supără pe militari. Inexistența magazinelor cu echipamente militare, promise de cel puțin zece ani, este tot un motiv de stres.

Militarii sunt nevoiți să își cumpere singuri, de la firme civile, diferite elemente neomologate, cum ar fi gradele, ecusoanele etc. Într-un timp, chiar șeful SMG își făcuse rost de un accesoriu pentru ținută de la o firmă de apartament din Craiova. Tocmai din această cauză există multe diferențe între ținutele militarilor.

Există și varianta oficială de procurare a echipamentului, neschimbată din vremea comunistă, când treci în caietul de echipare ce nevoi ai pentru anul viitor și, cu puțin noroc, ai echipamentele necesare în câțiva ani, dar majoritatea militarilor evită această procedură greoaie.

One Comment

  1. Pingback: Nici armata americană nu a scăpat de ținutele chinezești - GLOBAL DEFENSE News

Lasă un răspuns